De kracht van zelfzorg: waarom prioriteit geven aan jezelf zo belangrijk is

 

Veel vrouwen van mijn leeftijd zien zichzelf terug in het beeld dat ik jarenlang heb gehad: eerst voor anderen zorgen en niet voor zichzelf.

Het is zo zonde, want het is een cliché maar het is waar: als je niet goed voor jezelf zorgt, kun je ook niet goed voor anderen zorgen.

Gelukkig weet ik uit eigen ervaring dat het makkelijk is om in kleine stapjes voor jezelf te gaan zorgen. Het is belangrijk om jezelf op de eerste plaats te zetten, en dat kan geleidelijk gebeuren. Zo kun je jezelf beter leren kennen en ontdekken wat je nodig hebt.

Hoe kun je merken dat je goed voor jezelf zorgt?

Hier zijn enkele voordelen die je kunt ervaren:

 • Vermindering van klachten zoals rug-, nek-, schouder- of hoofdpijn
 • Verbeterde slaap en meer uitgerust wakker worden
 • Toename van energie
 • Meer rust in je hoofd en minder zorgen maken
 • Verbeterde weerstand
 • Minder last hebben van gewichtsschommelingen
 • Weer vrolijk en blij zijn en genieten van het leven
 • Jezelf op de eerste plaats zetten en tijd voor jezelf nemen

Veel vrouwen in mijn praktijk geven aan het moeilijk te vinden om zichzelf op de eerste plaats te zetten.

Maar eigenlijk maken we het onszelf moeilijk door te blijven denken dat het zo lastig is. Ons brein gelooft namelijk alles wat we denken, of het nu waar is of niet. Dus als we blijven denken dat iets moeilijk is, dan gaan we dat ook geloven. Maar waarom zeggen we steeds dat iets moeilijk is? Toen we verliefd werden op onze partner zeiden we toch ook niet: “Met jou wil ik oud worden, maar het is zo moeilijk…”. Of toen we Spaans gingen leren zeiden we toch ook niet: “Ik ga Spaans leren om een praatje te kunnen maken met de lokale bevolking, maar het is zo moeilijk…”.

Laten we dat zinnetje “het is zo moeilijk” achterwege laten

Dus waarom zouden we het onszelf moeilijk maken als het gaat om onszelf op de eerste plaats zetten? Laten we dat zinnetje “het is zo moeilijk” achterwege laten en er gewoon voor gaan, net zoals we deden voor onze relatie of het leren van Spaans. Want als we zelf ziek worden of uitvallen, kunnen we ook niet voor anderen zorgen.

En ja, het kan even wennen zijn en misschien hebben we het nog nooit eerder gedaan of geleerd, maar dat geldt ook voor veel andere dingen die we hebben geleerd en onder de knie hebben gekregen.

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt leren om jezelf prioriteit te geven en dit minder lastig te vinden, zoals:

 • Wees je bewust van je eigen behoeften en wensen. Het is belangrijk om te begrijpen wat je nodig hebt om je goed te voelen en te floreren.
 • Stel realistische doelen en verwachtingen voor jezelf. Dit kan voorkomen dat je te veel hooi op je vork neemt en jezelf overbelast.
 • Maak tijd voor jezelf en plan momenten van ontspanning en plezier in. Dit kan variëren van een ontspannend bad tot het lezen van een boek of het afspreken met vrienden.
 • Leer om “nee” te zeggen. Het is belangrijk om jezelf niet te overbelasten en prioriteit te geven aan de dingen die echt belangrijk voor je zijn.
 • Oefen zelfcompassie en accepteer dat het oké is om voor jezelf te zorgen en jezelf op de eerste plaats te zetten. Geef jezelf de ruimte om fouten te maken en wees vriendelijk voor jezelf.

Het kan tijd kosten om deze gewoonten te ontwikkelen, maar het kan de moeite waard zijn voor een gezonder en evenwichtiger leven.

Find your balance, energy & happiness the natural way.

alt=""

Ontvang nog meer gratis tips! Wil je 24 extra GRATIS suggesties ontvangen om stress te verminderen op je werk of in je privéleven?

Pura Potenza

Locatie

 

St Luciastraat 28,  Weert

Maak een afspraak

 

Neem contact op

Openingstijden

 

Op afspraak

Op zoek naar meer rust en energie? 

In mijn GRATIS e-book lees je precies hoe je dat voor elkaar krijgt.

zelfzorg is geen egoïsme