Ontspan en Verlicht Pijn in Nek & Schouders

Ongeveer 70% van de mensen ervaart gedurende hun leven pijnklachten in de nek en schouders, soms in combinatie met hoofdpijn. Deze klachten kunnen aanzienlijk van invloed zijn op de kwaliteit van leven.

De oorzaak van deze klachten ligt vaak bij langdurige statische aanspanning van de spieren, wat leidt tot het ontstaan van pijnlijke spierknopen. Statische aanspanning betekent dat de spieren gespannen zijn zonder dat er een beweging plaatsvindt. Dergelijke spanning kan ontstaan door een verkeerde houding, een onjuist bewegingspatroon of als gevolg van stress.

Stress heeft een aanzienlijke invloed op de spierspanning in het hele lichaam, waardoor je juist op de zwakste plekken vaak klachten krijgt. Een veelvoorkomende reactie op stress is het onbewust optrekken van de schouders, wat tot spanning in dit gebied kan leiden. Als je dus regelmatig last hebt van nek- en schouderklachten, is het goed om jezelf af te vragen of stress mogelijk een rol speelt.

Hoe ontdek je stress bij jezelf?

Het is voor veel mensen lastig om stress te herkennen, omdat ze er vaak aan voorbijgaan. Het is echter essentieel om je bewust te worden van stress en spanning. Een manier om dit te doen, is door te leren voelen wat er in je lichaam gebeurt en wat het je vertelt.

Hier zijn enkele kenmerken van stress:

 • Lichamelijke symptomen:
 • Spierpijn, hoofdpijn, rugpijn of nekpijn.
 • Maag- en darmklachten.
 • Verhoogde gevoeligheid voor verkoudheid of griep.
 • Toegenomen zweten of trillen.
 • Psychische symptomen:
 • Moeite om tot rust te komen en een opgejaagd gevoel.
 • Prikkelbaarheid en snel geïrriteerd zijn.
 • Last van sombere buien, huilbuien of piekeren.
 • Gevoelens van angst.
 • Gebrek aan genot, lusteloosheid en futloosheid.
 • Vergeetachtigheid en concentratieproblemen.
 • Onzekerheid en een gebrek aan zelfvertrouwen.

Wat kun je eraan doen?

Let op je ademhaling in rust. Merk je dat je meer dan 20 keer per minuut ademt terwijl je niets doet, dan is dat een duidelijk teken van stress. Een te snelle ademhaling verhoogt het aantal hartslagen per minuut en de spierspanning, met name in de nek en schouders. Probeer daarom te oefenen met je ademhaling, bijvoorbeeld door voor het slapengaan rustig in te ademen in 2 tot 3 seconden (niet te diep) en uit te ademen in 6 tot 8 seconden, of langer als dat prettig aanvoelt. Hopelijk zul je merken dat je daardoor meer ontspant.

Mindfulness kan een uitstekende methode zijn om meer grip te krijgen op de spanning in je lichaam en geest.

Beweging is een andere effectieve manier om stress te verminderen. Je hoeft niet direct aan intensieve sporten te denken; een flinke wandeling kan ook al helpen.

Door aandacht te besteden aan je lichaam, stress te herkennen en met eenvoudige technieken de spanning te verminderen, kun je jouw nek- en schouderklachten aanzienlijk verbeteren en de kwaliteit van leven verhogen.

Find your balance, energy & happiness the natural way.

pijn in nek en schouders

In 3 maanden weer uitgerust en energiek?

Op zoek naar meer rust en energie?

In mijn GRATIS e-book lees je precies hoe je dat voor elkaar krijgt.

zelfzorg is geen egoïsme

Pura Potenza

Locatie

 

St Luciastraat 28,  Weert

Maak een afspraak

 

Neem contact op

Openingstijden

 

Op afspraak

Op zoek naar meer rust en energie? 

In mijn GRATIS e-book lees je precies hoe je dat voor elkaar krijgt.

zelfzorg is geen egoïsme