Niets doen: een kunst die de Romeinen al eeuwenlang beheersten

Stel je het volgende voor: een rustige ochtend zonder haast, ontspannen ontbijten zonder afleiding, een koffiepauze waarin je de tijd neemt om even bij te praten, en een lunchmoment in de frisse lucht waarin je echt proeft wat je eet. Klinkt als een droom, toch?

 

 

 

Dit alles valt onder de kunst van “Il dolce far niente,” oftewel: niets doen. Maar laat je niet misleiden door de term; het heeft niets te maken met luiheid. Het draait om het nemen van pauzes, genieten van het moment, het afwisselen van werk en vrije tijd, en het koesteren van het goede leven. Vooral de Italianen, met name de ouderen onder hen, lijken hier een meester in te zijn. En raad eens? Honderden jaren geleden wisten de Romeinen al wat “il dolce far niente” betekende.

“Rare jongens die Romeinen” of toch niet?

De Romeinen, vaak omschreven als “Rare jongens die Romeinen” in de wereld van Asterix en Obelix, hadden echter wel degelijk wijsheid in pacht. In de tijd van de Romeinse keizers begrepen ze al dat rust en ontspanning essentieel waren voor het welzijn. Ze hadden talloze Romeinse badhuizen waar mensen dagelijks naartoe gingen om te baden en te relaxen. Bovendien zorgde amusement voor de broodnodige ontspanning. Denk aan de grootschalige amfitheaters, waaronder het beroemde Colosseum, waar circussen plaatsvonden, gladiatoren vochten en theatershows werden opgevoerd, allemaal bedoeld ter vermaak. De Romeinen hadden er zelfs een Latijns woord voor: Otium, wat verwijst naar vrije tijd en ontspanning.

Een ander voorbeeld van otium, ofwel il dolce far niente, was te vinden in de villa’s die de Romeinen buiten de stad lieten bouwen. Deze villa’s waren oorspronkelijk bedoeld voor boeren en slaven, maar gezien de drukte van de stad verlangden zelfs de Romeinen naar rust en natuur. Daarom lieten ze vaak extravagante villa’s bouwen, de ideale plek om te ontspannen en vrienden te vermaken.

De Romeinen begrepen dus de kunst van zowel hard werken als rusten.

 

Hoe kun je zelf “niets doen” in je leven toepassen?

Hier zijn een paar eenvoudige manieren om “il dolce far niente” in je dagelijkse routine te integreren:

  • Begin je dag rustig zonder haastwerk. Sta een paar minuten eerder op als dat nodig is.
  • Neem de tijd voor een ontspannen ontbijt. Ga aan tafel zitten en vermijd gehaast eten onderweg.
  • Geniet van een kopje koffie of thee halverwege de ochtend. Neem een paar minuten om te ontspannen en een praatje te maken met een collega.
  • Maak van je lunch een rustmoment. Ga even naar buiten of verlaat je werkplek om te eten. Proef en geniet bewust van je maaltijd.
  • Besteed aandacht aan het avondeten. Dek de tafel en eet samen terwijl je met elkaar praat. Het is veel gezelliger dan voor de tv eten.
  • Bel af en toe een vriendin om even bij te praten en te vragen hoe het met haar gaat.

Deze kleine veranderingen kunnen al zorgen voor meer rust, verbinding en plezier in je leven.

Laat me weten welke van deze gewoonten je al toepast of van plan bent te integreren in je dagelijkse routine!

Find your balance, energy & happiness the natural way.

alt=""

Wil jij meer tips over "niks doen? Download dan mijn GRATIS e-book ‘Is ontspanning een productieve bezigheid?’

Pura Potenza

Locatie

 

St Luciastraat 28,  Weert

Maak een afspraak

 

Neem contact op

Openingstijden

 

Op afspraak

Op zoek naar meer rust en energie? 

In mijn GRATIS e-book lees je precies hoe je dat voor elkaar krijgt.

zelfzorg is geen egoïsme