Ongeveer 70% van de mensen heeft last van nek- schouderklachten.

Ongeveer 70% van de mensen heeft in de loop van het leven last van nek- schouderklachten, al dan niet gecombineerd met hoofdpijnklachten Dit heeft een aanzienlijk effect op de kwaliteit van leven

 

Door een langdurige statische aanspanning in de spieren ontstaan er spierknopen in de spier. Onder statische aanspanning verstaan we het aanspannen van de spier zonder dat er een beweging gemaakt wordt. De statische aanspanning kan ontstaan door een verkeerde houding, een verkeerd bewegingspatroon of stress.

Stress beïnvloed (verhoogd) in grote mate de spierspanning in alle spieren in het lijf. Wanneer je veel stress hebt is het dan ook logisch dat je als eerste klachten krijgt op de plekken waar je het zwakst bent. Vaak worden de schouders omhoog getrokken en ontstaat er spanning in die spieren. Het is dus goed om je af te vragen of jij misschien ook teveel stress hebt als jij veel last hebt van je nek en schouders.

Hoe ontdek je stress bij jezelf?

Veel mensen zijn zich nauwelijks bewust van stress en gaan er al gauw aan voorbij. Daarom is het belangrijk dat je je bewust wordt van stress en spanning. Dat kun je het beste doen door te gaan voelen. Wat voel ik in mijn lichaam en wat verteld het me?

Hieronder een aantal kenmerken van stress

Let op, je hoeft niet al deze symptomen te hebben als je stress hebt!

Lichamelijk

 • Moeite met slapen.
 • Spierpijn, hoofdpijn, rugpijn of nekpijn.
 • Maagpijn en/of darmstoornissen.
 • Vaker last van verkoudheid of griep.
 • Last van hartkloppingen.
 • Meer zweten of trillen.

Psychisch

 • Moeite om tot rust komen en een opgejaagd gevoel.
 • Je bent prikkelbaar, snel geïrriteerd. Je hebt een ‘kort lontje’.
 • Je hebt last van sombere buien, huilbuien of piekeren.
 • Je voelt je angstig.
 • Je kunt niet meer genieten, je voelt je lusteloos en futloos.
 • Vergeetachtigheid en moeite met concentreren.
 • Je voelt je onzeker en je hebt minder zelfvertrouwen.

Wat kun je eraan doen?

 

 1. Let eens op je ademhaling wanneer je in rust bent. Merk je dat je meer dan 20x per minuut aan het inademen bent terwijl je niks aan het doen bent, dan is dat een duidelijk kenmerk dat je stress hebt. Wanneer je langere tijd achter elkaar te vaak per minuut ademt terwijl je niks aan het doen bent verhoogd dit de het aantal hartslagen per minuut en ook de spierspanning in je hele lijf (met name de nek- schouderspieren). Het kan dus helpen om eens te oefenen met je ademhaling. Probeer bijvoorbeeld eens een aantal minuten lang voor het slapen gaan rustig in 2 tot 3 seconden in te ademen (niet te diep) en in 6 tot 8 seconden of eventueel langer als dat prettig aanvoelt, weer uit. Hopelijk merk je dat je dan meer ontspant.
 2. Mindfullness kan een goede methode zijn om meer grip te krijgen op de spanning in je lichaam.
 3. Een andere goede methode om je stress te verlagen is uiteraard bewegen. Je hoeft hierbij niet meteen te denken aan de sportschool. Je kunt er ook voor kiezen om eens flinks te gaan wandelen

 

Find your balance, energy & happiness the natural way.

alt=""

Wil jij meer tips over ontspanning? Download dan mijn GRATIS e-book ‘Is ontspanning een productieve bezigheid?’

Pura Potenza

Locatie

 

St Luciastraat 28,  Weert

Maak een afspraak

 

Neem contact op

Openingstijden

 

Op afspraak

Op zoek naar meer rust en energie? 

In mijn GRATIS e-book lees je precies hoe je dat voor elkaar krijgt.

zelfzorg is geen egoïsme