Altijd moe thuis komen van je werk is NIET normaal

Je komt op je werk en voordat je je jas goed en wel uit hebt, staat de eerste al naast je met een vraag. Je hebt je voorgenomen om een aantal dingen af te krijgen, maar de dag loopt heel anders. Eigenlijk ben je de hele dag brandjes aan het blussen. Je eet je boterham snel op achter je bureau om toch nog maar even wat af te krijgen van wat je je voorgenomen had. En je werkt ook nog maar even langer door om alles af te krijgen.

 

Het komt erop neer dat je de hele dag achter je PC hebt gezeten en als je thuis komt ben je hartstikke moe. Je ploft neer, maakt iets makkelijks (en eigenlijk ongezonds) te eten en je zegt je sporten voor die avond alweer af.

En zo gaat het al een hele tijd. Je wordt er chagrijnig van, je slaapt slecht omdat je ligt te malen wat er nog allemaal moet gebeuren, je baalt want he abonnement van je sportschool loopt door maar je gaat bijna niet meer en je voornemen om gezond te eten en wat af te vallen valt zo ook in het water met deze leefstijl.

 

Als je dit al meer dan 3 maanden bekend voor komt, dan is het echt tijd om hulp te vragen!

 

Wat gebeurt er nou eigen precies?

Je komt op je werk en je staat aan. Je vergeet om af en toe ook even uit te gaan. Je hebt het daar te druk voor vind je zelf. Ja inderdaad, dat vind je zelf.

Ja maar het werk moet toch af? Ja dat klopt, maar moet dat persé vandaag al af zijn?  Of mag het ook een paar dagen later?

Moet jij het persé doen? Of kan iemand je er misschien bij helpen? Of kun je het delegeren? Heb ook vertrouwen in je collega’s, dat zij het werk ook goed doen.

Moet je er persé nog meer taken bij nemen? Of mag je ook eens nee zeggen? Mag jij je grenzen aangeven?

Moet je continue aan het werk zijn? Of kun je ook eens pauze nemen? Dus mag je ook wel eens even uit staan in plaats van altijd maar aan?

 

Waarom is ontspanning belangrijk?

Werk is inspanning en daar hoort ontspanning tegenover te staan. Dat is hetzelfde als koffie in een beker blijven schenken, uiteindelijk loop die beker over. Je zult op zijn tijd de koffie op moeten drinken, wil er weer nieuwe koffie bij kunnen. Zo is dat met in- en ontspanning ook.

Mijn ervaring

Ik weet uit ervaring hoe lastig het kan zijn om je grenzen aan te geven, maar ook hoe goed het helpt om pauzemomenten in te bouwen. Ik ben herstellende van long covid en bij het opbouwen van mijn werkuren liep ik hier ook tegenaan. Ik vond het lastig om pauzes in te bouwen, vergat ze vaak en ging weer door. Met als gevolg dat ik na een paar uur werk doodmoe was en niks meer gedaan kreeg. Tot ik, na een goed gesprek met mijn coach, af heb gesproken dat ik letterlijk een timer zet en na ieder uur werk 10 minuten pauze neem. Ik ga dan echt weg van mijn werkplek, loop een rondje, ga koffie halen en doe wat ademhalingsoefeningen of een korte meditatie. En na die 10 minuten kan ik er weer tegen. Ik heb letterlijk mijn batterij opgeladen in die 10 minuten. Ook mijn lunchpauze sla ik niet over. Ik ga heel bewust even een rondje lopen, mijn hoofd leeg maken. Weg van de werkplek, weg van de verleiding om door te gaan en weg van vragen die dan gesteld kunnen worden.

En ik heb op deze manier veel meer energie. Zelfs nog als ik thuis kom. Ik heb energie om nog te koken en te sporten, ik slaap veel beter waardoor ik ook weer uitgerust aan mijn volgende dag kan beginnen en ik ben weer positief en vrolijk. Ik geniet weer van hetgeen ik doe.

 

Find your balance, energy & happiness the natural way.

vrije val Pura Potenz

Wil jij dit ook en wil je hier gelijk mee aan de slag gaan, maar weet je niet hoe? Download dan mijn GRATIS e-book ‘Is ontspanning een productieve bezigheid?’

Uitnodiging

Op 23 juli om 12.30 uur, geef ik bij TopChiro Weert (Maasstraat Weert) een lezing over:

“Is ontspanning een productieve bezigheid?”

Een lezing over spanning vasthouden, welke klachten je daardoor kunt ervaren, waarom ontspanning belangrijk is en waarom we ontspanning vaak lastig vinden.

Je bent van harte welkom! Laat even weten of je komt. Dat kan via info@purapotenza.nl

Pura Potenza

Locatie

 

St Luciastraat 28,  Weert

Maak een afspraak

 

Neem contact op

Openingstijden

 

Op afspraak

Op zoek naar meer rust en energie? 

In mijn GRATIS e-book lees je precies hoe je dat voor elkaar krijgt.

zelfzorg is geen egoïsme