Minder stress, meer rust: hoe
mindfulness ons kan helpen

 

Ervaar je regelmatig vermoeidheid en stress? Door het beoefenen van mindfulness kan je meer rust en energie vinden. Door bewust aandacht te schenken aan je ademhaling en het in het huidige moment te zijn, kan je je welzijn en kwaliteit van leven verbeteren. Mindfulness is niet zweverig of moeilijk, het is gewoon in het hier en nu zijn.

Het belang van mindfulness: bewustzijn van het huidige moment voor meer rust en minder stress.

Door middel van mindfulness kunnen we ons richten op het huidige moment en ons bewust worden van onze gedachten en emoties.

Vaak zijn we met onze gedachten in het verleden of in de toekomst, waardoor we het huidige moment missen. Het verleden is al voorbij en de toekomst moet nog komen.. Voorbeelden van deze gedachten zijn:

 • “Had ik dat maar anders gedaan”
 • “Waarom heb ik dat fout gedaan?”
 • “welke boodschappen moet ik straks nog halen?”
 • “Meneer Janssen moet zijn medicijnen nog krijgen.”
 • “ Hoe krijg ik de kinderen op tijd bij de voetbaltraining?”

Wanneer we ons bewust zijn van het huidige moment, kunnen we meer rust en vrede vinden. We kunnen ervoor kiezen om te rusten als we ons moe voelen, of we kunnen genieten van een kopje koffie als we dorst hebben. We kunnen ons richten op de zon die schijnt en er een glimlach van krijgen.

Als we stress ervaren, hebben we de keuze om ademhalingsoefeningen te doen om ons te kalmeren en meer ontspanning te vinden. Door ons te richten op het huidige moment en ons bewust te zijn van onze keuzes, kunnen we meer rust en minder stress ervaren in ons dagelijks leven.

De kracht van ademhaling: hoe het ons helpt om in het moment te zijn en stress los te laten

Door bewust te zijn van onze ademhaling, kunnen we ons focussen op het huidige moment en onze gedachten en zorgen loslaten. We kunnen onze ademhaling vertragen en diep ademhalen in onze buik, wat zorgt voor ontspanning en rust.

Hoewel we gemiddeld zo’n 60 duizend gedachten hebben op een dag, kunnen we ons slechts op één ding tegelijkertijd concentreren. Door ons te concentreren op het huidige moment en onze ademhaling, kunnen we ons niet richten op het verleden of de toekomst. Vaak zijn de gedachten over het verleden en de toekomst de redenen waardoor we stress ervaren. Door in het nu te zijn kunnen we de stress dus lolaten.

Gelukkig is onze ademhaling altijd bij ons en kunnen we deze altijd gebruiken als een hulpmiddel voor mindfulness en stressvermindering.

Het belang van mindfulness voor rust en energie

Als je vermoeid bent of stress ervaart, kan het nuttig zijn om je bewust te worden van je ademhaling. Let op of je ademhaling hoog in de keel of juist laag in de buik zit, of het snel of langzaam gaat, en of je wel ademt of je adem misschien inhoudt.

Mensen hebben de neiging om hun adem in te houden of heel snel en hoog te ademen als ze moe zijn of stress ervaren. Door je hiervan bewust te worden, kun je veranderingen aanbrengen. Probeer dus dagelijks verschillende momenten te vinden om op je ademhaling te letten, zoals wanneer je wakker wordt, op het toilet zit, in de auto naar je werk rijdt, in de rij bij de kassa staat, of voor het slapengaan.

Observeer hoe je ademhaling op die momenten is en waar je in gedachten mee bezig bent. Ontdek de rode draad en schrijf het eventueel op. Dit kan je helpen om meer bewustzijn en mindfulness te ontwikkelen en om rust te vinden in stressvolle situaties.

De kracht van mindfulness, ademhaling en meditatie voor rust en positiviteit.

Het is duidelijk dat mindfulness, het bewust zijn van het huidige moment, ofwel de activiteit waarmee je momenteel bezig bent, rust kan brengen. Hierdoor kun je even op adem komen, relativeren en weer energiek doorgaan. Door mindfulness kun je ook meer genieten van de kleine dingen die je anders zou missen.

Ademhaling, mindfulness en meditatie zijn nauw met elkaar verbonden en kunnen eigenlijk niet zonder elkaar. Deze methoden hoeven helemaal niet zweverig te zijn en ze kunnen helpen bij:

 • Het loslaten van stress en to-do lijstjes.
 • Het parkeren van gedachten die je op dit moment niet nodig hebt.
 • Het zijn in het huidige moment en niet piekeren over het verleden of de toekomst.
 • Het genieten van wat er op dit moment gebeurt.
 • Het maken van keuzes over wat je op dit moment gaat doen en het begrijpen van de consequenties die dit kan hebben voor de toekomst.
 • Het vinden van rust en ontspanning.
 • Het verbeteren van concentratie.
 • Het hebben van meer energie.
 • Het bevorderen van positiviteit.

 

Find your balance, energy & happiness the natural way.

alt=""

Wil je nog meer GRATIS suggesties ontvangen om stress te verminderen?

Pura Potenza

Locatie

 

St Luciastraat 28,  Weert

Maak een afspraak

 

Neem contact op

Openingstijden

 

Op afspraak

Op zoek naar meer rust en energie? 

In mijn GRATIS e-book lees je precies hoe je dat voor elkaar krijgt.

zelfzorg is geen egoïsme