Jij creëert zelf stress

Ja dat doe je echt, maar vaak wel onbewust. En meestal komt dit door onze eigen gedachten. We vullen heel vaak al antwoorden in, maar zijn die wel waar? Leggen we onszelf hierdoor niet een druk op? Lees er meer over in mijn blog

Ik was laatst bij een bedrijf waar ze de volgende vraag hadden gesteld aan hun medewerkers: Wanneer denk jij dat de ander antwoord verwacht op zijn of haar mail?

De antwoorden waren:

– binnen een uur (7)
– vandaag nog (36)
– binnen een week (47)
– wanneer ik eraan toe kom (7)
Ongeveer 40% geeft dus aan dat ze denken dat de ander binnen 1 week, of zelfs een uur!, antwoord verwacht.

Dit is een gedachte van onszelf. Maar is het ook de werkelijkheid? En leggen we onszelf zo niet onnodige werkdruk op door dit te denken?

Uit volle inboxen blijkt dat het snel beantwoorden van e-mail niet haalbaar is voor veel mensen. Het is realistischer om een reactie op je e-mail te verwachten na 24 tot 48 uur..

In het bedrijf werd het voorstel gedaan om met elkaar af te spreken dat een e-mail geen haastmiddel is. En dat als je snel een reactie wenst, je gewoon even belt of langs loopt. En dat een reactietijd van 24 tot 48 uur heel gewoon is. Dan kan iedereen zonder stress eenmaal per dag zijn of haar e-mails afwerken. En je hoeft je ook niet meer te verontschuldigen dat de mail een dag is blijven liggen. Dit geeft rust in je dagelijkse werkzaamheden.

Het kan ook een idee zijn om in je handtekening erbij te zetten dat urgente e-mails niet bestaan. En dat als iets spoed is, ze je kunnen bellen.

Kijk eens wat je zelf verwacht en maak het ook eens bespreekbaar bij je collega’s.

 

En zo werkt het natuurlijk niet alleen op het werk. Kijk ook eens in de thuissituatie waar dit gebeurt.

  • Moeten alle sokken gestreken worden omdat je moeder en oma dat ook deden? Ziet iemand er kreukels in als ze in je schoenen zitten?
  • Moet je persé om 18 uur het eten op tafel hebben staan omdat je dat van huis uit gewend bent? Of het ook een half uurtje later kunnen zodat jij je niet hoeft te haasten?
  • Moet je alles spik en span hebben voordat er vriendjes van je kinderen komen spelen omdat een van die ouders dat ook altijd heeft? Misschien kun je beter een keer goed opruimen als ze weer weg zijn.

 

Wil je graag GRATIS 24 tips om stress te voorkomen?

Op het werk en thuis? Zodat je meer rust creëert waardoor je energie overhoudt voor de leuke dingen waar je echt van geniet?

Download ze hier!

 

 

 

Find your balance, energy & happiness the natural way.

alt=""

Vraag mijn GRATIS e-book ‘ is voor jezelf zorgen een productieve bezigheid?’ aan.

Pura Potenza

Locatie

 

St Luciastraat 28,  Weert

Maak een afspraak

 

Neem contact op

Openingstijden

 

Op afspraak

Op zoek naar meer rust en energie? 

In mijn GRATIS e-book lees je precies hoe je dat voor elkaar krijgt.

zelfzorg is geen egoïsme