1001 gedachten in je hoofd.

 Hoe tem je ze?

Misschien gebeurt het zonder dat je het door hebt, maar je praat de hele dag door tegen jezelf in je hoofd. Zou jij ook wel eens willen dat je die ongecontroleerde gedachtestroom kunt temmen? Meditatie kan hierbij helpen. Ik je uitleggen hoe.

De menselijke perceptie bestaat uit 6 zintuigen: één daarvan zijn onze gedachten. Naast de andere 5 – zicht, gehoor, reuk, smaak en tast – is het misschien wel de ingewikkeldste.

Waar komen gedachten eigenlijk vandaan?

Gedachten ontstaan in je hersenen en ze spelen een grote rol in je bestaan. Ze sturen je gedrag, maken je bewust van wie je bent en geven richting aan je leven. Je gedachten beïnvloeden ook je stemming, en andersom.

De ene keer zit je vol met positieve gedachten en de andere dag overheersen juist de negatieve gedachten.

Onze innerlijke gedachtestroom heeft de gewoonte om nutteloze emoties op te wekken en te versterken. Daarnaast zorgt die ongecontroleerde self-talk ervoor dat je ervaringen op een relatief oppervlakkige manier ondergaat. Je raakt zo verstrengeld in wat je allemaal tegen jezelf in je hoofd zegt, dat je niet echt merkt wat er gaande is in zowel je eigen lichaam, als de buitenwereld. En we zijn, om een of andere reden, ook eerder geneigd om onze negatieve gedachtestroom voor waar aan te nemen en onze positieve gedachtestroom niet.

Hoe kan meditatie helpen?

Meditatie kun je gebruiken om je geest weer rustig te krijgen. Bij meditatie gaat het om bewustwording van wat er via je 6 zintuigen allemaal binnenkomt aan informatie. De informatie die in je gedachten opkomt is hierbij niet anders dan de informatie die via de andere zintuigen binnenkomt. Met behulp van meditatie komen deze zintuigen samen in het huidige moment: het hier en nu.

Meditatie laat je bewust worden van de ongecontroleerde gedachtestroom in je hoofd om zo de wisselwerking tussen je gedachten en je stemming beter te leren begrijpen. De hele dag door ben je aan het denken, maar besef je niet echt wat deze gedachten met je doen. Wanneer je een moment de tijd neemt om te mediteren, word je je hier eindelijk bewust van.

Veel mensen denken dat mediteren gaat over het stopzetten van je gedachten. Om zonder gedachten te zijn. Dit klopt niet: mediteren gaat juist om de bewustwording, het ervaren van je gedachten. Om je gedachten waar te nemen, maar er op dat moment even niks mee te doen. Ze voorbij te laten gaan.

Bij meditatie draait het om mindfulness (mind-ful-ness), en dat heet niet voor niets zo: het gaat erom dat je jezelf bewust wordt van je hoofd dat vol is met gevoelens, gedachten en ervaringen. De kunst is om te leren accepteren dat deze gedachten er zijn en ervoor te zorgen dat ze niet met je aan de haal gaan. Dit om zo je geest langzaam weer rustig te krijgen.

Meditatie helpt je om vervolgens je gedachten weer los te kunnen laten. Ze voorbij te laten gaan. En omdat (negatieve) emoties voor hun bestaan allemaal afhankelijk zijn van onze (negatieve) gedachtestroom, zullen de (negatieve) emoties ook ophouden te bestaan. Je gedachten zullen niet langer die nutteloze negatieve emoties die in je opkomen versterken, met als gevolg dat jij je een gelukkiger mens voelt. En wie wilt dat nou niet?

Wil jij graag meer weten over mediteren en ermee aan de slag gaan? Ik begeleid je graag hierbij. Meld je aan voor mijn cursus “leren mediteren” of meld je aan om 20 weken lang een ontspanmoment in de vorm van een meditatie, ademhalingsoefening of yoga nidra sessie, te ontvangen.

Find your balance, energy & happiness the natural way.

ontvang 20 weken lang iedere week per mail een ontspanmoment

Pura Potenza

Locatie

 

St Luciastraat 28,  Weert

Maak een afspraak

 

Neem contact op

Openingstijden

 

Op afspraak

Op zoek naar meer rust en energie? 

In mijn GRATIS e-book lees je precies hoe je dat voor elkaar krijgt.

zelfzorg is geen egoïsme