Wat zijn de gevolgen van coronamaatregelen op jouw gezondheid?

Hoe ervaar jij de lockdown en alle andere maatregelen om het Covid 19 virus te verslaan?

Wat doet het met je gezondheid? Fysiek en mentaal?

Dit zijn vragen die wetenschappers onderzocht hebben. En hieruit is gebleken dat de Covid-19-lockdowns bij een groep mensen voor negatieve effecten op de gezondheid hebben gezorgd.

Onderzoek

Een groep wetenschappers in Slovenië heeft gekeken naar de gezondheidseffecten van een drie maanden durende Covid-19-lockdown bij 38 gezonde volwassenen tussen de 23 en 59 jaar. De onderzoekers vonden dat mensen gemiddeld iets ongezonder zijn gaan eten, al verminderde de totale energie-inname bij een deel van de groep. De inname van vezels, verzadigde vetzuren en zetmeel nam significant toe. Na de lockdown normaliseerde het voedingspatroon zich weer en nam ook de energie-inname toe tot het oude niveau. De BMI veranderde gedurende het proces niet. Echter, vonden de wetenschappers een stijging van het serumglucose, totaal cholesterol en het LDL-cholesterol. De wetenschappers geven aan dat dit effect mogelijk veroorzaakt kon worden door een verhoogde cortisolspiegel door stress. Het effect was namelijk groter bij de mensen die door werk meer sociale interacties hadden, wat verhoogde angst voor infectie kan veroorzaken. Daarnaast hadden mensen die zich ernstig zorgen maakten over infectie een grotere kans op een verstoorde leverfunctie (specifiek een verhoogde AST-waarde, mogelijk door een verhoogde alcoholinname).

( Bron: OrthoFyto )

Wat kun je zelf doen?

Het blijft belangrijk om onze leefstijl in de gaten te houden of misschien wel te veranderen. Zeker in deze tijd. Voeding en beweging zijn heel belangrijk, maar ontspanning mag zeker niet ontbreken in het rijtje van de pijlers van een goede gezonde leefstijl.

Als iemand stress ervaart dan gebeurt er van alles in ons lichaam. Je sympathisch zenuwstelsel, zeg maar je gaspedaal, komt in actie. Je gaat naar een vecht en vlucht modus. Je hartslag gaat omhoog, je bloeddruk gaat omhoog, je pupillen verwijden, er wordt adrenaline, cortisol en glucose aangemaakt om snel in beweging te kunnen komen. Daarnaast worden er een aantal functies on hold gezet omdat die op dat moment niet nodig zijn. Een daarvan is de werking van je immuunsysteem.

Na de stresssituatie is het bedoeling dat je weer tot rust komt. Je parasympatisch zenuwstelsel, zeg maar je rem, komt in actie. Dat zorgt ervoor dat je hartslag en je bloeddruk weer normaal worden, je cortisol wordt afgebroken en dat de functies die tijdelijk on hold zijn gezet, weer gaan werken. Dus ook je immuunsysteem.

Alleen als je continue stress hebt, dan blijft dus het sympathisch zenuwstelsel in actie. En dat wil zeggen dat je immuunsysteem niet optimaal werkt en je dus vatbaarder bent voor allerlei ziekten.

Dat is dus de reden waarom ontspanning zo broodnodig is.

Ontspanning kun je in heel veel dingen vinden. Meditatie, mindfulness, Reiki en leren hoe je zelf grip kunt krijgen op jouw stressfactoren zijn hier hele goede methoden voor. Ik sta voor je klaar om je bij deze methoden te begeleiden.

Laat me eens weten wat jij aan ontspanning doet. Ik ben heel benieuwd.

Find your balance, energy & happiness the natural way.

Laat me eens weten wat jij aan ontspanning doet.

Pura Potenza

Locatie

 

St Luciastraat 28,  Weert

Maak een afspraak

 

Neem contact op

Openingstijden

 

Op afspraak

Op zoek naar meer rust en energie? 

In mijn GRATIS e-book lees je precies hoe je dat voor elkaar krijgt.

zelfzorg is geen egoïsme