Altijd iets moeten. Word je daar niet moe van?

We leggen onszelf heel veel dingen op die we moeten. Maar eigenlijk worden we er doodmoe van. Waarom blijven we het dan toch doen?

 

 

ll dolce far niente

Il dolce far niente: de kunst van het niks doen. De Italianen zijn er goed in. Het is ook al jaren mijn lijfspreuk. Maar wat is het nou precies en wat kunnen we ervan leren?

Il dolce far niente. Het viel me weer op toen we op vakantie waren in Italië. De Italianen nemen onder andere de tijd om te ontbijten, ze nemen de tijd om te eten en je ziet ze ervan genieten. Ze laten alles wat ze moeten op die momenten even los.

Haast

Ik weet niet hoe het bij jou is, maar ik blijf ’s ochtends het liefst zo lang mogelijk in bed liggen en moet dan snel, snel, staand aan het aanrecht, mijn ontbijt naar binnen werken. Ik proef er amper wat van en geniet er dus ook niet van. En ik begin gejaagd aan mijn dag. Want tenslotte moet ik op tijd op mijn werk of bij een afspraak zijn. Het is vaak een race tegen de klok. Ik doe dit mezelf aan, want het is mijn keuze om langer in bed te blijven liggen. Ik geef mezelf dus een stressmoment.

Hoe anders was het op vakantie. We liepen naar beneden naar een ‘pasticceria’ en namen de tijd voor ons ontbijt. Ik proefde echt wat ik at en genoot daarvan.

Maar ook de plaatselijke bevolking deed dat. Of het nou moeders met kinderen waren, werkafspraken, vrienden, iedereen nam de tijd voor een lekker ontbijt. Even niks moeten, alleen genieten van elkaars gezelschap en het eten.

Zo ook ’s avonds. Hele gezinnen samen aan tafel en dan lekker uitgebreid eten. Maar ook mensen alleen nemen hier de tijd voor. Diverse gangen en dus ook diverse gerechten en smaken. Door de tijd te nemen, kun je ook echt proeven wat je eet. Zo geniet je veel meer van wat je aan het doen bent.

Mindfulness

In mijn ogen is het een mooi voorbeeld van mindfulness. Heel iets anders dan snel even eten met een bord op schoot voor de TV of aan tafel en snel weer verder moeten naar een afspraak zonder dat je echt iets geproefd heb.

Ze nemen de tijd om te genieten. Ze laten het “moeten” even los.

Moet je dan  persé genieten?

Nee dat hoeft niet persé, maar het is wel beter.  Zo creëer je namelijk een rustmoment. En rust heb je nodig om stress los te laten.

Als we steeds maar “aan” staan en veel cortisol aanmaken, dus alleen maar ons gaspedaal gebruiken zeg maar, dan heeft dat gevolgen voor ons lichaam. Als we van alles moeten van ons zelf, zorgen we ervoor dat we stress ervaren. Als we in een stress situatie komen dan gebeurt er van alles in ons lijf. Onze ademhaling gaat sneller, onze hartslag gaat omhoog, onze pupillen worden groter, er wordt cortisol en glucose aangemaakt en dit allemaal om in die vecht en vlucht modus te komen. Maar er worden ook een aantal functies in ons lichaam on hold gezet. Functies die niet zo belangrijk zijn bij het vechten en vluchten. Dit zijn o.a. de werking van ons immuunsysteem en onze spijsvertering. Die werken dan dus minder goed.

Je snapt misschien al wel dat dit een tijdelijke situatie moet zijn en dat, nadat het gevaar is geweken, alles weer in de normale stand terug hoort te komen. Want als je dat niet doet, dus als je niet op tijd ook weer je rem gebruikt, dan werken een aantal lichaamsfuncties te hard en anderen te weinig. En daardoor is er kans op allerlei kwalen en aandoeningen zoals vatbaarder zijn voor virussen en infecties, gewichtstoename  angstaanvallen, stemmingswisselingen, slaapstoornissen, hormonale disbalans, spierspanning etc.

Hoe pas ik dit toe in mijn dagelijkse leven?

Nou is het heel makkelijk om het moeten los te laten als je vakantie en veel tijd hebt. Toch ben ik me af gaan vragen hoe ik dit thuis, in mijn dagelijks leven, ook kan doen en vooral kan volhouden. Hoe kan ik mijn oude gewoontes en vooral het moeten los laten? Ik ben er van overtuigd dat je dit in kleine stapjes kunt aanpassen.

Ik ben begonnen met langzamer en op mijn gemak te eten en echt te proeven wat ik eet. En er ook de tijd voor te nemen. Niet meer gehaast iets naar binnen werken dus.

De volgende stap is dat ik 10 minuten eerder ga opstaan en mijn ontbijt op mijn gemak op eet, zittend aan tafel, in plaats van het gejaagd en staand aan het aanrecht te moeten opeten. Als je vanuit rust je dag kunt beginnen, dan draag je dat de hele dag met je mee. Je voelt je veel relaxter.

Il dolce far niente gaat dus eigenlijk over rust, genieten, het “moeten” los laten en ontspanning. Gun jij je er zelf de tijd voor?

Waar komen de redenen vandaan om er geen tijd voor te nemen

Ik hoor in de praktijk vaak dat mensen zich er geen tijd voor gunnen. Daar zijn verschillende redenen voor:

  • Je hebt geleerd om hard te werken
  • Je hebt geleerd om eerst alles af te hebben voordat je tijd voor jezelf mag nemen (en die tijd schiet er bijna altijd bij in)
  • Je hebt niet geleerd hoe je kunt ontspannen
  • Je krijgt een schuldgevoel als je even niks doet
  • Daar heb ik geen tijd voor
  • Hoe moet ik dan ontspannen, ik kan toch niet niks doen?

Deze gedachten zijn een mindset die je geleerd hebt. Maar als je je bewust wordt van het belang en het gemak van ontspanning, dan kun je die mindset veranderen. In kleine stapjes. Net zoals ik mijn stapjes met de tijd nemen om op mijn gemak te eten hierboven heb beschreven.

Wil je meer leren over het belang van ontspanning?

Meld je aan voor het GRATIS webinar ‘Is ontspanning een productieve bezigheid?’

12 oktober van 19.00 tot 19.30 of

19 oktober van 10.00 tot 10.30 uur.

In dit webinar ontdek je:

  • wat ontspanning is
  • waarom ontspanning zo belangrijk is
  • wat er gebeurt als je niet ontspant
  • wat het resultaat is van ontspanning

Aanmelding voor dit GRATIS webinar doe je via deze link:

https://purapotenza.webinargeek.com/is-ontspanning-een…

Find your balance, energy & happiness the natural way.

alt=""

Wil jij ook graag meer ontspanning en rust zodat je weer kunt sprankelen in plaats van je moe en futloos voelen? Maar weet je niet goed waar je beginnen moet? Meld je aan voor het GRATIS webinar 'Is ontspanning een productieve bezigheid?'

Pura Potenza

Locatie

 

St Luciastraat 28,  Weert

Maak een afspraak

 

Neem contact op

Openingstijden

 

Op afspraak

Op zoek naar meer rust en energie? 

In mijn GRATIS e-book lees je precies hoe je dat voor elkaar krijgt.

zelfzorg is geen egoïsme