Wil jij meer rust voor je brein, een beter humeur en meer productiviteit?

Lees dan waarom mindfulness beter voor je is dan multitasken.

Je checkt je telefoon, stuurt nog snel een appje en ondertussen drink je, terwijl je je jas aantrekt, nog snel even je koffie op.

We doen zoveel dingen tegelijk, maar aan één ding tegelijk doen schijn je veel meer te hebben.

Hoe zit dat nou? Ik ga het je uitleggen.

Multitasken of mindful?

Hoe vaak betrap jij je erop dat je meerdere dingen tegelijk doet? En hoe voelt dat? Efficiënt? Rustgevend? Heb je ervan genoten? In het voorbeeld van hierboven, heb jij je koffie goed geproefd? Waarschijnlijk niet.

Onze hersenen zijn niet in staat om twee dingen tegelijk te doen (al helemaal niet als voor die taken hetzelfde hersengebied nodig is). Op deze manier geef je je hersenen geen tijd om informatie te verwerken. Hierdoor gaat je brein op slot, komt er minder uit handen, vergeet je dingen en maak je fouten.

Managementdeskundige Dave Crenshaw schreef het boek ‘Multitasken bestaat niet’. Multitasken resulteert volgens hem in switchtasken, het snel wisselen tussen twee taken die daardoor minder snel en minder zorgvuldig worden aangepakt.

Supertasken

Misschien denk je wel: ‘ik kan écht wel multitasken’. Wie weet behoor je dan tot de supertaskers. Maar de kans is klein. Slechts 2 procent van de mensheid kan namelijk wel de alles tegelijk in de gaten houden.

Nu hoef je niet gelijk al het multitasken te stoppen: simpele taken, zoals werken en muziek luisteren, kun je wél samen doen. Als je het multitasken wilt veranderen in monotasken is de kans van slagen is ook groter als het gaat om taken waarbij verschillende hersengebieden nodig zijn.

In de meeste gevallen kunnen we dus beter monotasken. Ofwel, ons richten op één taak tegelijkertijd en die taak ook daadwerkelijk afmaken. En dat is minfulness.

Wat zijn nou de voordelen van mindfulness?

 • Het is efficiënter en effectiever. Het resultaat is dat je sneller klaar bent en dat motiveert ook om door te gaan.
 • Het zorgt voor minder fouten. Mindfulness en concentratie zijn 2 handen op 1 buik. Stoorzenders krijgen minder kans. Je kunt de focus leggen op één taak. Je brein krijgt meer rust en de tijd om iets goed aan te pakken. Beter werk betekent minder fouten.
 • Het zorgt voor minder stress en meer genieten. Door mindfulness zet je chaos in de kast en haal je rust eruit. Als jij met je partner aan het eten bent zonder steeds op je telefoon te kijken, geniet je meer van het eten en de gesprekken die je samen hebt.
 • Het zorgt voor meer energie. Minder stress, minder fouten, sneller klaar zijn en meer genieten kosten minder energie.
 • Het betekent zelfdisipline. Het kost je concentratie om je te focussen op 1 taak. Hierdoor zet je jezelf op scherp. Je ontwikkelt hierdoor zelfdiscipline. Je hoeft niet 5 tabbladen open te hebben staan, maar dit zijn we inmiddels wel gewend geraakt.
 • Het verlengt je spanningsboog. Mindfulness betekent dat je met aandacht bezig bent met 1 ding. Dit is een goede work-out voor je brein. Door je op één taak te richten, verleng je langzaam je spanningsboog. Je kunt zo langer doorgaan met hetgeen je aan het doen bent.
 • Het verbetert communicatie. Misschien herken je het wel. Je bent in gesprek met je partner en er komt een appje binnen. Dit lees je gelijk en je bent dan dus afgeleid van het gesprek met je partner. Wat zei hij nou eigenlijk?
 • Het maakt je bewuster. Je gaat dingen minder op de automatische piloot doen als je er bewust met je aandacht bij bent.

Tips om de omschakeling te maken naar mindfulness.

Mindfulness is dus beter voor je brein, humeur en productiviteit. Maar het is best wel een omschakeling als je een echte multitasker bent. Je bent het mindful zijn misschien wel stiekem verleerd. Met de volgende tips kun je het mindfulness (weer) oppakken:

 • Maak een to-do-lijstje met maximaal 2 dingen die je op die dag af wilt hebben. Begin ook met die 2 taken. Wel een voor een!
 • Zorg voor focus. Zet je telefoon op stil, je mail uit en probeer één ding tegelijk te doen. Geeft je taak de volle aandacht.
 • Geef je brein op tijd rust. Stap een paar keer per dag van je taak af. Ga even naar buiten, drink iets of kijk gewoon even uit het raam.
 • Stel grenzen. Spreek bv met je collega’s af dat je even niet gestoord wilt worden en maar een afspraak wanneer ze wel met vragen bij je terecht kunnen.
 • Mediteer. Hiermee leer je je te richten op 1 ding en leer je focus te houden. Ik wil je hier graag in begeleiden. Wil je leren mediteren? Meld je aan voor mijn cursus “leren mediteren”.
 • Doe een cursus mindfulness en leer in 8 weken hoe je bewust kunt genieten van 1 ding tegelijk. Meld je aan voor mijn cursus Mindfulness.

Find your balance, energy & happiness the natural way.

Meld je aan voor de cursus mindfulness

Pura Potenza

Locatie

 

St Luciastraat 28,  Weert

Maak een afspraak

 

Neem contact op

Openingstijden

 

Op afspraak

Op zoek naar meer rust en energie? 

In mijn GRATIS e-book lees je precies hoe je dat voor elkaar krijgt.

zelfzorg is geen egoïsme