Waarom ontspanning zorgt voor beter slapen

Door te ontspannen voorkom je langdurige stress. En chronische stress is op veel manieren slecht voor onze gezondheid en leefstijl. Het heeft invloed op onze slaap en op hoe we ons voelen en op onze leefstijl.

Als je nachten lang niet kunt slapen omdat je ligt te piekeren, dan krijg je al snel een slaaptekort. Daardoor raken je verzadigingshormonen (ghreline en leptine voor diegene die het weten wilt) ontregeld. Je krijgt dan meer trek in zoet, zout en vet eten en hebt minder snel in de gaten wanneer je vol zit. De kans is groot dat als je moe thuis komt van je werk, je voor het gemak een magnetronmaaltijd opwarmt of naar de snackbar gaat. Al zittend voor de tv op de bank eet je dit op en je hebt weinig tot geen aandacht voor wat je nou eigenlijk aan het eten bent. En ongemerkt eet je meer dan nodig is.

Wat je wel merkt is hoe blij je bent dat je eindelijk rust hebt. En je blijft lekker op de bank hangen. Terwijl je je voorgenomen had om naar de sportschool te gaan of om te gaan wandelen.

Maar er gebeurt nog meer. Door stress stijgt het de aanmaak van het hormoon cortisol (stresshormoon). Deze zorgt er ook voor dat je al die extra calorieën zich vastzetten in je buik en rond je organen. Dat buikvet geeft weer een hogere kans op allerlei welvaartsziekten zoals diabetes, overgewicht en hart- en vaatziekten.

Gelukkig kun je hier zelf veel aan veranderen. Zorg voor voldoende ontspanning. Zo zorgt onder andere bewegen in de buitenlucht ervoor dat je langer slaapt. Als je goed slaapt ben je ook goed uitgerust en zorg je op alle fronten beter voor jezelf. Je heb meer zin om gezonder te eten. En ook het minderen van alcohol zorgt ervoor dat je beter slaapt. Met alcohol ontspan je wel een beetje en val je misschien wel sneller in slaap, maar je slaapt minder diep en wordt sneller wakker.

De avond is je toegangspoort tot slaap. Als je een drukke dag en avond hebt, zul je onrustig slapen. Als je moe bent EN druk in je hoofd, dan zul je niet makkelijk in slaap vallen. Daarom iseen avondroutine heel belangrijk. Zorg ervoordat je hoofd en lichaam ontspannen en tot rust komen. Zo zul je makkelijker in slaap vallen.  Zorg een uur voordat je gaat slapen dat je gaat ontspannen. Dit kan op veel manieren:

  • even wandelen
  • mediteren
  • Reiki
  • ontspanningsoefeningen
  • ademhalingsoefeningen
  • mindfulnessoefeningen
  • dingen van je af schrijven
  • opschrijven waar je dankbaar voor bent en waar je van hebt genoten die dag

Zorg er dus voor dat je de zorgen van de dag loslaat want  (langdurige) stress ervoor kan zorgen dat je minder goed slaapt. Een goede reden om voor voldoende ontspanning te zorgen. Zorg goed voor jezelf!

 

Find your balance, energy & happiness the natural way.

alt=""

Denk je nu dat wil ik ook, maar ik weet niet waar ik moet beginnen? Neem dan contact met me op en dan maak ik een half uur voor je vrij om je op weg te helpen. Gratis!

Pura Potenza

Locatie

 

St Luciastraat 28,  Weert

Maak een afspraak

 

Neem contact op

Openingstijden

 

Op afspraak

Op zoek naar meer rust en energie? 

In mijn GRATIS e-book lees je precies hoe je dat voor elkaar krijgt.

zelfzorg is geen egoïsme