Hoe meditatie kan bijdragen tot een goede leefstijlverandering

We leven in een periode met een pandemie, met veel stress, weinig beweging en met veel welvaartsziektes. Dit komt onze gezondheid niet ten goede, we ervaren veel klachten, voelen ons niet fit en weinig energiek. En ondertussen lopen de kosten voor de gezondheidszorg enorm op.

Ik denk dat het echt tijd is voor een leefstijlverandering. Laten we meer gaan bewegen, gezonder gaan eten en zorg vooral voor voldoende ontspanning.

Wat kun je zelf al doen om met een leefstijlverandering te beginnen?

Beweging: pak vaker de trap of de fiets, vergader of telefoneer wandelend, wissel zittend werk op tijd af met even te gaan staan etc.

Voeding: eet vooral vers en onbewerkt voedsel.

Ontspanning: maak afspraken met jezelf om daadwerkelijk te ontspannen. Dus niet lekker op je telefoon gaan kijken, nee ECHT ontspannen. Mediteren kan je hier heel goed bij helpen. Ik kwam een heel mooi artikel tegen van Kalyani Hauswirth-Jain over 6 wetenschappelijk bewezen voordelen van meditatie.

1 We kunnen ons zenuwstelsel in evenwicht brengen met meditatie.

Door ons lichaam stil te maken en ons te concentreren op de ademhaling en deze gemakkelijk en diep te laten worden, stuwen we letterlijk ons ​​zenuwstelsel aan om over te schakelen naar een parasympathische toestand. Terwijl ons lichaam overgaat in de rust-en-regeneratiemodus, worden onze hartslag en bloeddrukverlaging, spijsverterings- en endocriene functies uitgevoerd en wordt de gasuitwisseling in de longen verbeterd, wat leidt tot verbeterde oxygenatie van het hart en de hersenen.

2 We kunnen onze hersengolven veranderen met meditatie.

Het voordeel van meditatie dat we in het dagelijks leven kunnen ervaren, is dat we onze hersenen trainen om gemakkelijker over te schakelen naar de ontspannende en kalme alfa-toestanden wanneer we geen taken met hoge concentratie hoeven uit te voeren.

3 We kunnen emotionele reactiviteit verminderen met meditatie.

De amygdala zijn twee amandelvormige structuren in de hersenen, één in de rechter en één in de linker hersenhelft. Ze bevinden zich dicht bij de hippocampus in het frontale deel van de hersenen.

De amygdala zijn essentieel voor ons vermogen om bepaalde emoties te voelen en deze bij andere mensen waar te nemen.

Wanneer de amygdala een bedreiging waarneemt, activeert het het sympathische zenuwstelsel tot activering, wat op zijn beurt leidt tot een stroom van hormonen zoals cortisol en adrenaline, die ons mobiliseren voor actie. Er kan dan spanning en angst ervaren worden. Dit is niet erg als het voor korte duur is. Maar tegenwoordig krijgen we zoveel prikkels die als bedreiging ervaren kunnen worden, dat we van langdurige stress spreken.

De amygdala is een sleutel in het stresscircuit van de hersenen en studies hebben aangetoond dat meditatie en mindfulness-training de activiteit ervan dempen.

4 We kunnen de zuurstofvoorziening van het lichaam en de hersenen verhogen met meditatie.

Wanneer we ons in een staat van concentratie of meditatie bevinden, gaat onze ademhaling natuurlijk langzaam en in de buik. Daarom verhoogt meditatie de algehele oxygenatie in ons lichaam en onze hersenen. Dit laatste resulteert in psychologische voordelen, zoals verhoogde emotionele stabiliteit, kalmte, verminderde angst en meer zelfvertrouwen.

5 We kunnen invloed hebben op het verlagen van de bloeddruk door meditatie

Het beoefenen van concentratie en meditatie kan, omdat ze een langzame ademhaling veroorzaken, een positief effect hebben op de gevoeligheid van de baroreflex en daarom preventief en zelfs therapeutisch werken voor mensen met hoge bloeddruk, algemeen bekend als hypertensie.

6 We kunnen ons leven wellicht verlengen door meditatie

Een langzamere ademhaling verhoogt de parasympathische toon en leidt tot een beter humeur, een betere algehele gezondheid en misschien zelfs een langere levensverwachting?

Al deze bovenstaande punten worden in het artikel uitgebreid uitgelegd en onderbouwd.

Het is geschreven door Kalyani Hauswirth-Jain, Ze is sinds 2013 de
Creative Director bij de Arhanta Yoga Ashrams. Ze is ook co-auteur van
het internationaal geprezen boek: Hatha Yoga for Teachers & Practitioners: A Comprehensive Guide to Holistic Sequencing

Meditatie kun je zeker gebruiken om zelf al te beginnen met een leefstijlverandering. Een verandering om je fitter en energieker te voelen.

 

 

Wil je leren mediteren? Meld je dan aan voor de curus “leren mediteren”. Een cursus van 3x 1,5 uur waarbij je leert hoe je kunt mediteren, wat meditatie voor je kan betekenen en dat het niet moeilijk en zweverig hoeft te zijn.

Find your balance, energy & happiness the natural way.

Meld je aan voor de cursus Leren Mediteren

 

”De adviezen die Pura Potenza – praktijk voor energetische therapieën en meditatie deelt, zetten je aan tot denken. Zo dacht ik altijd dat mediteren minimaal een halfuur moest duren. Nu weet ik beter, kan ik het ook beter inplannen en ervaar ik de voordelen. Ik kan nog steeds stressen , maar ik het kan het ook onderbreken door een korte meditatie. Ik zie de dingen daarna weer in een ander licht.”

Gabrielle

Ik heb met heel veel plezier de meditatietraining van Irene mogen meemaken. Irene weet op een zeer plezierige, overtuigende, rustgevende en professionele manier de kunst en voordelen van meditatie over te brengen. Haar kennis en ervaring in combinatie met haar empathisch vermogen zorgt ervoor dat iedereen zich snel op haar gemak voelt tijdens de training met als gevolg een goed eindresultaat. Een “must have” voor iedereen en een mooie aanvulling als bedrijf op het gebied van personeelsvoorzieningen.

Pierre

Pura Potenza

Locatie

 

St Luciastraat 28,  Weert

Maak een afspraak

 

Neem contact op

Openingstijden

 

Op afspraak

Op zoek naar meer rust en energie? 

In mijn GRATIS e-book lees je precies hoe je dat voor elkaar krijgt.

zelfzorg is geen egoïsme