Om genoeg energie te hebben is een goede fundering nodig

Wat hebben een goede fundering en genoeg energie hebben met elkaar te maken?

Als je een huis bouwt, stort je eerst een goede fundering. Dan staat het huis stevig en kan het storm, veel regen en andere invloeden weerstaan. Zonder fundering zou het bij veel regenval kunnen verzakken en scheef gaan staan. En uiteindelijk instorten. Dat wil je niet en dus zorg je voor een stevige ondergrond.

Datzelfde geldt ook voor jou. Stel je hebt een vergadering op je werk en er moeten taken verdeeld worden. Je vindt het moeilijk om nee te zeggen, je weet dat je collega het al heel druk heeft en dat ze veel aan haar hoofd heeft omdat haar moeder ziek is. Dus neem jij wat extra taken op je. Je gaat terug naar je werkplek en weet eigenlijk ook niet hoe je alles af moet krijgen. Je zou het liefst een potje janken. Je belt je vriendin af, met wie je naar de film zou gaan, en werkt een paar uur over. Alweer! Waarom kun je niet gewoon eens nee zeggen? Waarom ben je zo’n slappeling? Waarom laat ik nou weer over me heen lopen? Je baalt van jezelf.

Door zelf ook een goede fundering te hebben, net zoals een huis (dus als jij vol zelfvertrouwen en zelfliefde stevig in je schoenen staat), wordt het gemakkelijker om je grenzen aan te geven en om nee te zeggen. Om voor jezelf op te komen.

Maar hoe doe je dat dan?

  • Om te beginnen door goed te gronden/aarden. Dat is letterlijk stevig met twee voeten op de grond staan. Denk maar eens aan een boom die grote, diepe wortelen heeft en een dikke stam, die waait niet zo snel om. Die kan tegen een stootje.
  • Door negatieve gedachten over jezelf om te zetten in positieve. Waarom haal je jezelf zo naar beneden (in het voorbeeld door boos te zijn op jezelf)? Je kunt ook denken: oké, dit is niet wat ik wilde, en de volgende keer maak ik bespreekbaar dat ik ook genoeg op mijn bordje heb liggen. En doe dat dan ook. Dat klinkt en voelt heel anders en is een hele andere energie.
  • Door de gedachten dat je altijd anderen eerst moet helpen, los te laten. Waarom mag je van jezelf niet eerst jezelf helpen? Je kent het voorbeeld vast wel dat je in een vliegtuig eerst zelf het zuurstofmasker op moet zetten en dan pas bij een ander. Dat is hier niet anders.
  • Door jezelf op de eerste plaats te zetten. En dat is echt niet egoïstisch!

En dit allemaal zodat je meer energie krijgt en overhoudt om leuke dingen te doen waar je van geniet. Zoals naar de film gaan met je vriendin.

Hoe kan ik gronden/aarden?

  • Ga iedere keer als je ergens heen loopt eens heel bewust voelen hoe je je voeten op de grond zet.
  • Zet bij ieder gesprek wat je moeilijk of spannend vindt, heel bewust je 2 voeten op de grond. En voel dat even.

 

Find your balance, energy & happiness the natural way.

"gronden "

Denk je nu dat wil ik ook, maar ik weet niet waar ik moet beginnen? Neem dan contact met me op en dan maak ik een half uur voor je vrij om je op weg te helpen. Gratis!

Pura Potenza

Locatie

 

St Luciastraat 28,  Weert

Maak een afspraak

 

Neem contact op

Openingstijden

 

Op afspraak

Op zoek naar meer rust en energie? 

In mijn GRATIS e-book lees je precies hoe je dat voor elkaar krijgt.

zelfzorg is geen egoïsme