De wetenschap achter meditatie: effectief tegen stress.

Het wordt steeds meer wetenschappelijk onderbouwd dat meditatie effectief is tegen angst (bron), burn-out, stress, depressie en fysieke klachten

Ook is aangetoond dat meditatie niet alleen ontspant, het veroorzaakt ook moleculaire reacties in het lichaam die tegenovergesteld zijn aan die van stress (bron).

Ons autonome zenuwstelsel, hoe werkt dat?

Het autonome zenuwstelsel bestaat uit twee onderdelen: het sympathisch en parasympathisch zenuwstel. Het sympathische stelsel zorgt voor actie en de bekende vlucht-, vecht- of verstarreactie in levensbedreigende situaties. Wanneer stress wordt ervaren activeert dit het sympathische zenuwstelsel. De hartslag stijgt, net als de bloeddruk, ademsnelheid en het lichaam verbruikt veel energie. Door de activiteit van dit zenuwstelsel is het alsof er als het ware op ons ‘gaspedaal’ wordt gedrukt. Wanneer stress langdurig wordt ervaren gaat dit meestal ook gepaard met een hoofd vol gedachten en kan het klachten veroorzaken.

Het parasympathisch zenuwstelsel is de tegenhanger. Het zorgt voor rust, ontspanning, herstel en opbouw. Wanneer dit stelsel actief is daalt de hartslag, bloeddruk en ademhaling. De spieren en organen worden voorzien van voldoende bloed en zuurstof. Dit kun je omschrijven als ‘op de rem trappen’.

Het is heel natuurlijk dat deze twee zenuwstelsels gedurende de dag afwisselen. Zo ontstaat er een juiste balans tussen actie en rust. Echter kan langdurige stress en/of onrust ervoor zorgen dat je tijdens een ontspannen activiteit als bijvoorbeeld wandelen, tv kijken of pauze houden niet meer kan ontspannen. Omdat het sympathische zenuwstelsel actief blijft doordraaien. Het lichaam is dan uit balans. Dit kan uiteindelijk leiden tot lichamelijke klachten, minder weerstand en zelfs een burn-out.

Wat kun je ertegen doen?

We kunnen zelf invloed uitoefenen door gerichte oefeningen te doen en door het aanpassing van onze levensstijl. In het Oosten mediteren ze al sinds jaar en dag, zij bezitten deze wijsheid al eeuwenlang.

De ademhalingsoefeningen, door het trainen van het diafragma, tijdens een meditatie, zorgt er indirect voor dat het parasympathisch zenuwstelsel wordt geactiveerd. Dat resulteert weer in voor een ontspannen en relaxt gevoel. Bovendien maakt het je bewust, waardoor je eerder kunt ingrijpen op het moment dat je de lijn tussen gezond en ongezond gedrag denkt te overschrijden. Wanneer je goed wilt presteren, effectief met je tijd om wilt gaan of je creativiteit tot uiting wilt brengen, zal dit alleen lukken vanuit een helder en rustig hoofd. Hiervoor is ontspanning noodzakelijk. Meditatie biedt hier een perfecte oplossing voor.

Wil je leren mediteren? Meld je dan aan voor de cursus “leren mediteren”. Een cursus van 3x 1,5 uur waarbij je leert hoe je kunt mediteren, wat meditatie voor je kan betekenen en dat het niet moeilijk en zweverig hoeft te zijn.

Find your balance, energy & happiness the natural way.

Meld je aan voor de cursus Leren Mediteren

”Ik wilde graag kennis maken met mediteren en kwam via berichtgeving op facebook terecht bij Pura Potenza en de cursus leren mediteren. In drie avonden leerde Irene van Pura Potenza me de basis van meditatie, wat het voor me kon doen en welke soorten meditatie er zijn. De lessen waren laagdrempelig ingestoken, en door de persoonlijke aandacht, voelde ik me volledig op mijn gemak.

Wat ik vooral geleerd heb is dat er niet maar een juiste manier van mediteren is, maar dat iedereen zijn eigen modus kan vinden in mediteren. Het helpt mij om te ontspannen en me af te sluiten van allerlei prikkels van buitenaf. Voor iedereen die niet zomaar zelf aan de slag wil, is de cursus leren mediteren van Irene/Pura Potenza een fijne manier om kennis te maken met meditatie, een manier die ik graag aanbeveel..”

Nicky Fischer

Een vriendin van me tipte me voor een meditatie cursus bij Irene. Ik heb vaak een druk hoofd en heb moeite om tot mijn eigen gevoel/emotie te komen. Dus die cursus leek me wel interessant. Ik was vooral heel nieuwsgierig maar ook een beetje bang dat ik allerlei dingen moest voelen en ervaren. Dat heeft Irene me de eerste les al geleerd dat niks moet. Alles wat voorbij komt is oké. Zelfs dansende Bollywood filmsterren whahahahaha. Irene is duidelijk en nuchter met haar uitleg, niks geen zweverige praat en dat maakt het ook prettig en begrijpelijk. Ik ben blij dat ik mezelf nu regelmatig zo’n rust moment gun. Als ik een paar dagen geen meditatie heb gedaan merk ik dat ik het gemist heb. Fijn ook dat de ‘druk’ er af is dat ik iets bijzonders of speciaals moet voelen.

Wendy

Pura Potenza

Locatie

 

St Luciastraat 28,  Weert

Maak een afspraak

 

Neem contact op

Openingstijden

 

Op afspraak

Op zoek naar meer rust en energie? 

In mijn GRATIS e-book lees je precies hoe je dat voor elkaar krijgt.

zelfzorg is geen egoïsme