Wat zijn de effecten van geur op vitaliteit?

 Dit is wat aromatherapie kan doen.

Ik wil het vandaag eens hebben over welk effect geuren kunnen hebben op onze gemoedstoestand. En wat dat voor onze vitaliteit betekent.

Iedereen kent wel het voorbeeld dat de geur van verse appeltaart bijdraagt aan de verkoop van een huis. De geur zorgt voor een cozy, huiselijk gevoel en de kopers zien het al helemaal voor zich: gezellig met hun gezinnetje in dit huis, leuke dingen doen samen, genieten samen, taarten bakken samen, etc.

En wees eerlijk, als jij een huis binnen stapt waar het muf, ongezond en naar schimmel ruikt, dan komen deze beelden echt niet in je op. Dan maak je je eerder zorgen om de gezondheid van jezelf en je gezin. De kans dat je het huis koopt wordt daarmee een stuk kleiner.

Er is al veel onderzoek gedaan naar geuren, emotie en geurmarketing. Onderzoekers wereldwijd hebben veldstudies over de effecten van omgevingsgeuren uitgevoerd. In de geurmarketing gebruikt men de reactie van de hersenen op geuren om immateriële ideeën te communiceren. Volgens merkexpert en auteur Martin Lindstrom, “is reuk het meest overtuigende zintuig.”

Geurmarketing wordt gebruikt om ons te beïnvloeden.

Nu wil ik het niet over marketing hebben, maar wel over de invloed die geur op ons kan hebben. Wat nou als we geur gaan gebruiken om minder stress te ervaren? Of om ons energieker te voelen? Wat gebeurt er dan met onze gemoedstoestand? Dus wat betekent aromatherapie voor ons?

Onderzoekers voerden een studie uit om in te schatten op welke manier lavendelgeuren en rozemarijn de gemoedstoestand konden beïnvloeden na een angstaanval. Ze stelden vast dat zowel lavendel als rozemarijn angsten doen afnemen in zeer stressvolle situaties.

Als zoveel onderzoek heeft aangetoond dat geur onze gemoedstoestand kan beïnvloeden waarom maken we er dan niet meer gebruik van? Waarschijnlijk omdat we ons er niet van bewust zijn of er onbekend mee zijn.

Zelf gebruik ik de geur van essentiële oliën in een aromadiffuser. Deze verspreidt de geur van de oliën door de lucht en beïnvloeden zo mijn gemoedstoestand en vitaliteit. Want als ik me prettig voel, rustig voel of energiek voel krijg ik meer voor elkaar dan als ik me moe, down of uitgeput voel.

Ik heb er in diverse ruimtes een staan. In de slaapkamer met een rustgevende geur, in de woonkamer met een cozy geur, in de keuken met een olie die eetluchtjes neutraliseert, in mijn praktijk met een geur die de gemoedstoestand van mijn cliënten ondersteunt en in mijn werkkamer/kantoor een met een geur die me energie geeft.

Genoeg redenen dus om met geur te werken. Gelukkig wordt aromatherapie zoals dat heet, tegenwoordig ook ingezet in o.a. verzorgingstehuizen en op kantoren. Want ook daar kan geur mensen ondersteunen in hun gemoedstoestand en vitaliteit. Het kan rust, ontspanning of juist energie en focus brengen.

Ik begeleid werknemers die werkzaam zijn in de dienstverlenende sector in hun vitaliteit vanuit een holistisch oogpunt en met methodes uit het Oosten en Westen. En geur is een van deze methodes. Heel eenvoudig toe te passen en in te zetten. Dat weet ik uit ervaring.

Wanneer maken wij een afspraak om verder te bespreken wat geur voor jou of jouw werknemers kan betekenen?

Find your balance, energy & happiness the natural way.

Wanneer maken wij een afspraak om verder te bespreken wat geur voor jou of jouw werknemers kan betekenen?

Pura Potenza

Locatie

 

St Luciastraat 28,  Weert

Maak een afspraak

 

Neem contact op

Openingstijden

 

Op afspraak

Op zoek naar meer rust en energie? 

In mijn GRATIS e-book lees je precies hoe je dat voor elkaar krijgt.

zelfzorg is geen egoïsme