Wist je dat te weinig doen, je ook energie kost?

Zowel te veel als te weinig doen kost energie. Wist je dat?

Ik was de afgelopen week niet helemaal fit. Verkouden, hangerig, moe, je kent dat wel. Ik ben toen goed naar mijn lichaam gaan luisteren en dat was vooral moe. Dus ik ben mijn rust gaan nemen. Minder dingen plannen, wat minder gaan wandelen, wat meer niks doen en wat langer slapen. Daar knapte ik van op maar het lusteloze ging toch nog niet helemaal over. Hoe kon dat? Ik nam toch genoeg rust?

Tot mijn man vroeg in het weekend of ik zin had om mee te gaan wandelen. Dat is goed, maar niet te lang, want ik ben nog moe.

We gebruiken heel vaak een wandel-app om nieuwe routes te lopen en daarmee hadden we een korte route uitgezocht. Iets langer dan ik in gedachten had, maar als het niet ging konden we altijd weer omdraaien.

We gingen van start en het was heerlijk. Het zonnetje scheen, het was een mooie omgeving, we genoten! En voor ik het wist hadden we bijna 7 kilometer gelopen. En ik voelde me prima! Niet moe en zelfs heel energiek. Wat raar dacht ik toen. Ik was zo moe en nu heb ik ineens lekker veel energie. Hoe kan dat?

Ik ben weer bij mezelf te rade gegaan en besefte me dat ik door te gaan wandelen mijn energiebalans heb hersteld. Ik had behoefte aan rust en die had ik genomen. Maar misschien wel iets te veel? Want ik had ook mijn wandelen ( en dat is voor mij beweging, maar ook gronden en het hoofd leeg maken) vermindert. En dat was dus niet goed voor mijn energiebalans. Ik had juist het wandelen wel nodig. Ik had behoefte aan beweging, rust in het hoofd en met mijn voeten op de grond staan.

Zo blijkt dat je soms ook iets te weinig doet om je energiek te voelen.

Wat kun je zelf doen?

  • Ga voor jezelf eens als je erg moe bent wat je voelt in je lichaam? Of in je ademhaling
  • Heb je signalen gemist of genegeerd?
  • Geef je energie eens een punt op de schaal van 1 tot 10.
  • Wat is je grootste energielek? Dus wat kost je heel veel energie?
  • Welke gedachten beperken je in het energiek zijn? Die van mij was dat ik niet ver kon wandelen omdat ik moe was…
  • Waar heb je op dit moment behoefte aan?
  • En wat ga je doen om in die behoefte te voorzien?
  • Wat kun je doen om de balans te herstellen? En richt je daarbij op de dingen die je energie geven.

Weet je zelf niet goed welke behoeften er achter jou gevoel(ens) kunnen zitten? Maak dan een afspraak voor een gevoel&behoefte gesprek en laat mij je helpen om je behoefte te ontdekken. Als je je behoefte weet, kun je hem ook gaan vervullen.

Om een voorbeeld te geven:

Als je honger hebt (gevoel) heb je behoefte aan voedsel. En je kunt dan zelf bepalen of je in die behoefte wilt voorzien en hoe.

Een gevoel&behoefte gesprek duurt ca 1 uur en kost € 42,50.

 

Find your balance, energy & happiness the natural way.

alt=""

Pura Potenza

Locatie

 

St Luciastraat 28,  Weert

Maak een afspraak

 

Neem contact op

Openingstijden

 

Op afspraak

Op zoek naar meer rust en energie? 

In mijn GRATIS e-book lees je precies hoe je dat voor elkaar krijgt.

zelfzorg is geen egoïsme