Waarom je beter slaapt en gezonder eet als je meer ontspant

Door te ontspannen voorkom je langdurige stress. En chronische stress is op veel manieren slecht voor onze gezondheid en leefstijl. Het heeft invloed op onze slaap, voeding en beweging.

Als je nachten lang niet kunt slapen omdat je ligt te piekeren, dan krijg je al snel een slaaptekort. Daardoor raken je verzadigingshormonen (ghreline en leptine voor diegene die het weten wilt) ontregeld. Je krijgt dan meer trek in zoet, zout en vet eten en hebt minder snel in de gaten wanneer je vol zit. De kans is groot dat als je moe thuis komt van je werk, je voor het gemak een magnetronmaaltijd opwarmt of naar de snackbar gaat. Al zittend voor de tv op de bank eet je dit op en je hebt weinig tot geen aandacht voor wat je nou eigenlijk aan het eten bent. En ongemerkt eet je meer dan nodig is.

Wat je wel merkt is hoe blij je bent dat je eindelijk rust hebt. En je blijft lekker op de bank hangen. Terwijl je je voorgenomen had om naar de sportschool te gaan of om te gaan wandelen.

Maar er gebeurt nog meer. Door stress stijgt het de aanmaak van het hormoon cortisol (stresshormoon). Deze zorgt er ook voor dat je al die extra calorieën zich vastzetten in je buik en rond je organen. Dat buikvet geeft weer een hogere kans op allerlei welvaartsziekten zoals diabetes, overgewicht en hart- en vaatziekten.

Gelukkig kun je hier zelf veel aan veranderen. Zorg voor voldoende ontspanning. Zo zorgt onder andere bewegen in de buitenlucht ervoor dat je langer slaapt. Als je goed slaapt ben je ook goed uitgerust en zorg je op alle fronten beter voor jezelf. Je heb meer zin om gezonder te eten. En ook het minderen van alcohol zorgt ervoor dat je beter slaapt. Met alcohol ontspan je wel een beetje en val je misschien wel sneller in slaap, maar je slaapt minder diep en wordt sneller wakker.

Je ziet dat langdurige stress ervoor kan zorgen dat je minder goed slaapt en welvaartsziekten kan veroorzaken. Een goede reden om voor voldoende ontspanning te zorgen. Zorg goed voor jezelf!

Find your balance, energy & happiness the natural way.

Bekijk de online cursussen die jou helpen bij vitaliteit, bewustwording en stressreductie

Pura Potenza

Locatie

 

St Luciastraat 28,  Weert

Maak een afspraak

 

Neem contact op

Openingstijden

 

Op afspraak

Op zoek naar meer rust en energie? 

In mijn GRATIS e-book lees je precies hoe je dat voor elkaar krijgt.

zelfzorg is geen egoïsme