Reiki en gezondheidszorg

Verrassende conclusies uit wetenschappelijk onderzoek naar de werking van Reiki in de gezondheidszorg.

De medewerkers in de gezondheidszorg staan enorm onder druk. Er is de laatste jaren enorm bezuinigd en daar kwam in 2019 nog eens een Corona pandemie bij. We zien allemaal de beelden en horen de verhalen van de zorgmedewerkers die op hun tandvlees lopen. Of die zich ziek melden omdat ze het qua stress niet meer aankunnen. Heel schrijnend.

Vaak worden er door de werkgever pas interventies ingezet als de werknemer zich al ziek heeft gemeld. Maar wat zou je kunnen bereiken als je ook preventief aan de slag gaat?

Ik begeleid mensen om in hun eigen pure kracht (dat is de betekenis van Pura Potenza) te gaan staan. Ik gebruik hiervoor een holistische aanpak, dat wil zeggen dat ik niet alleen naar symptoombestrijding kijk, maar ook op zoek ga naar de oorzaak en een plan van aanpak maak. Dit is nodig om de vitaliteit terug te krijgen en, heel belangrijk, te behouden. Ik doe dit met kennis en kunde uit de Oosterse en Westerse wereld, maar ook vanuit persoonlijke ervaring. Want ook ik liep tegen deze problemen aan en weet hoe zwaar het kan zijn.

Een van die Oosterse methoden is Reiki.

Reiki behoort tot de alternatieve geneeswijzen. Bij Reiki wordt er gewerkt met de handen, waarbij het lichaam met levensenergie, wordt behandeld.

In de Westerse wereld werken we meer met kennis. Meten is weten. Gelukkig wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar werkwijze uit het Oosten (wijsheid). Zo ook naar Reiki. Helaas zijn die onderzoeken nog steeds kleinschalig. Maar de resultaten zijn gunstig.

Waarom is ontspanning zo belangrijk?

Als je langdurig stress ervaart, dan werkt ons sympatisch zenuwstelsel (ons gaspedaal om in de vecht- en vluchtmodus te komen) continue. Dat betekent dat er bepaalde functies in je lichaam harder gaan werken. Denk aan je hartslag die omhoog gaat, pupillen die wijder worden, energie en glucose wordt aangemaakt etc. Allemaal om je te helpen bij de vecht- en vluchtmodus.

Andere functies, die minder belangrijk zijn om te vechten of vluchten, worden on hold gezet. Denk maar eens aan het immuunsysteem. Dat heb je nl niet nodig in een acute stress situatie. Maar als dit voor langere tijd minder goed werkt, word je weerstand minder en kun je ziek worden.

Daarom is de samenwerking en balans van ons sympathische en parasympatische zenuwstelsel zo belangrijk.

Onderzoek

Zo is er onderzoek gedaan naar wat Reiki kan doen voor mensen die werken in de gezondheidszorg en burn out klachten hebben. Hieruit is gebleken dat mensen die 30 minuten een Reikibehandeling kregen minder klachten hadden van een burn out dan mensen die met een placebobehandeling behandeld werden. (1)

Een ander onderzoek is gedaan om de onmiddellijke effecten van Reiki op de hartslagvariatie, lichaamstemperatuur en het cortisolniveau te analyseren bij zorgverleners met burn-out klachten. De resultaten suggereren dat Reiki effect heeft op het parasympatisch zenuwstelsel. (2)

Resultaat

Ook al zijn de onderzoeken nog kleinschalig, er komt wel een positief resultaat uit. Als ik daarnaast ook kijk naar de ervaringen en resultaten die ik inmiddels heb mogen zien en bereiken met de reikibehandelingen die ik geef sinds 2013, dan ben ik ervan overtuigd dat Reiki een hele mooie aanvulling is op alle Westerse interventies die worden ingezet bij de bestrijding en genezing van een burn out. Natuurlijk adviseer ik altijd om bij klachten eerst een arts te raadplegen.

Reiki brengt ontspanning, zorgt voor meer energie, helpt bij slaapproblemen, vermindert spanningsklachten zoals hoofdpijn, pijn in nek en schouders, etc. Het heeft een positief effect op ons parasympatische zenuwstelsel (onze rem zeg maar) en dat heb je nodig om na stress weer tot rust te kunnen komen.

Meer weten?

Wacht niet tot het te laat is. Dan is de schade en herstelperiode vaak groot. Dat betekent langer verzuim en hogere verzuimkosten. Als je preventief interventie aanbiedt, kun je veel ellende en hoge kosten voorkomen. Een vitale werknemer zorgt voor een vitaal bedrijf. En dat straal je ook weer uit naar de klanten. En dat is wat we willen toch?

Ben je nieuwsgierig geworden naar wat Reiki voor jou en jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met me op.

 

Find your balance, energy & happiness the natural way.

Neem contact op voor meer informatie over Reiki

Pura Potenza

Locatie

 

St Luciastraat 28,  Weert

Maak een afspraak

 

Neem contact op

Openingstijden

 

Op afspraak

Op zoek naar meer rust en energie? 

In mijn GRATIS e-book lees je precies hoe je dat voor elkaar krijgt.

zelfzorg is geen egoïsme