Wat doet lief zijn voor jezelf met energie?

Wat doet lief zijn voor jezelf met energie? Dat ga ik uitleggen in dit blog.

In de praktijk kom ik veel vrouwen tegen die:

 • Zich zelf teveel vinden
 • Denken dat ze tot last zijn
 • Denken dat ze niet slim genoeg zijn
 • Denken dat ze iets niet kunnen

En daar wil ik het vandaag over hebben. Want deze denkwijze kan je heel veel energie kosten. Energie die je liever besteedt aan bijvoorbeeld een dagje winkelen met vriendinnen.

Je hebt je hele jeugd al gehoord dat je beter je best moet doen. Had jij een 6 voor wiskunde (waar je kei hard je best voor had gedaan) dan was dat oké. Maar je zus (of wie dan ook) haalde een8 met twee vingers in haar neus en die werd dan de hemel in geprezen. Terwijl jij veel meer had moeten doen voor jouw 6.

Iedere keer als je nu samen komt met je familie, voel je je gespannen. Je zus pronkt altijd met haar baan en wat ze bereikt heeft. En dat gun je haar, maar eigenlijk voel je je minder goed dan haar. Je denkt misschien wel iets van: “ik werk maar parttime”, “mijn salaris is niet zo hoog dat ik twee keer per jaar op vakantie kan” of “ik ben niet zo slim als haar”.

Maar jouw werk is net zo belangrijk. Niemand is meer of minder dan iemand anders! Stel je hebt een baan in de zorg of het onderwijs. Die mensen zijn op dit moment wel heel hard nodig. Daar wordt met man en macht geprobeerd om iedereen de juiste zorg te geven of om kinderen zo min mogelijk leerachterstand te laten krijgen.

Je houdt tijdens dat bezoek je mond dicht, je kijkt op tegen je zus die alle aandacht krijgt en misschien erger je je wel aan haar. En na het bezoek ga je doodmoe naar huis.

Hoe kun je dat nou veranderen? Want diep in je hart wil je een gezellige dag met je familie en daarvan genieten. En je wilt zelf ook graag vertellen wat jou bezig houdt.

Door de gedachten:

 • Ik ben teveel
 • Ik werk maar parttime
 • Ik ben niet goed genoeg
 • Ik ben tot last
 • Ik ben niet slim etc

ben je eigenlijk heel streng voor jezelf. Jee maakt jezelf kleiner dan de ander. En nogmaals: niemand, maar dan ook niemand is meer of minder dan een ander!

Als je opmerkt dat je deze gedachten hebt, draai ze dan eens om. Denk dus:

 • Ik ben het waard ipv ik ben teveel
 • Ik draag mijn steentje bij ipv ik werk maar parttime
 • Ik ben goed genoeg ipv ik ben niet goed genoeg
 • Ik mag er zijn ipv ik ben tot last
 • Ik ben goed zoals ik ben ipv ik ben niet slim genoeg

Op deze manier ga je lief en met compassie tegen jezelf praten. Het verandert jouw energie van negatief naar positief en dat ga je merken. Wat je uitstraalt, krijg je ook terug. Als jij je klein maakt, zien ze je over het hoofd. Als jij laat zien waar je voor staat, word je ook gezien. En zo krijgt jouw familie ook oog voor jou, je gaat andere gesprekken krijgen en jij kunt weer genieten van het samenzijn van jouw familie. Het kost je geen negatieve energie meer en je zult niet meer zo moe thuis komen van deze bijeenkomsten.

Ben dus lief voor jezelf!

 Tips:

Schrijf de positieve gedachten op een geeltje en plak ze op plaatsen waar je ze vaak ziet. Ons brein gelooft onze gedachten, of ze nu waar zijn of niet. Dus hoe vaker jij de positieve gedachten ziet, hoe meer je ze gaat geloven. Geef jezelf hier de tijd voor.

Je kunt deze positieve gedachte ook in je telefoon zetten, want die hebben we ook vaak in onze handen. Het is steeds een reminder om je mindset van negatief naar positief te brengen.

Find your balance, energy & happiness the natural way.

Heb je vragen over lief zijn voor jezelf zodat het je minder energie kost? Zie je dat dit een goed voorbeeld is, maar weet je nog niet hoe je dit zelf in de praktijk kunt brengen? Schrijf ze op en neem contact met me op. Dan bespreken we samen je vragen en ik weet zeker dat ik minimaal nog wel één waardevolle tip voor je heb. Maar waarschijnlijk zijn het er meer.

Pura Potenza

Locatie

 

St Luciastraat 28,  Weert

Maak een afspraak

 

Neem contact op

Openingstijden

 

Op afspraak

Op zoek naar meer rust en energie? 

In mijn GRATIS e-book lees je precies hoe je dat voor elkaar krijgt.

zelfzorg is geen egoïsme