Hoe passen we wat meer “Lagom” toe om balans te vinden?

Hoe passen we een beetje van de Zweedse Lagom-mentaliteit toe aan ons leven?

Zweedse levenskunst: lagom

In onze moderne westerse wereld zijn de mogelijkheden eindeloos. We streven naar de beste versie van onszelf, de versie waarmee je indruk maakt op de buitenwereld. Dat kost veel tijd en energie. Door overvolle agenda’s raken we overwerkt. Met onze to-dolijst in de hand haasten we ons vermoeid van de ene taak naar de andere. Daarom voelt deze Zweedse levenskunst als een frisse bries. We hebben allemaal behoefte aan evenwicht, gelijkmatigheid en eenvoud. We verlangen naar iets wat moeilijk onder woorden te brengen is, het is een gevoel van voldoening, van precies genoeg op precies het juiste moment hebben. De Zweden blijken daar nu precies het juiste woord voor te hebben: lagom. Dat betekent zoveel als ‘precies goed’. Niet te veel en niet te weinig maar zo net ertussenin, het middelpunt tussen twee uitersten.

Betekenins lagom

Lagom (uit te spreken met een zachte ‘Engelse’ g, als in het woord go), is een typisch Zweeds woord van heel oude herkomst. Lagom wordt vaak vertaald als ‘niet te veel en niet te weinig maar precies goed’. Wie het woord lagom gebruikt, wil uitersten vermijden en zoekt de gulden middenweg. Lagom betekent zogezegd gepast gedrag, een afgemeten hoeveelheid eten en genieten van precies de juiste hoeveelheid.

Leef Lagom

Lagom gaat om een goede balans in het leven. We zijn constant op zoek naar snelle manieren om ons prettig te voelen. ‘Het zou allemaal veel beter gaan als ik maar…’ Maar er is geen snelle oplossing.

Ben je wat meer bewust van een goede leef- werk verhouding. Zorg voor meer ontspanning. Je hoeft niet je werk te zijn.

4 tips om meer Lagom in je leven toe te passen.

Zorg voor een opgeruimd hoofd

Bij minimaliseren denken we vaak aan een zen-interieur, maar hoe zit het met de rommel in je hoofd? Spijt, woede, frustraties en jaloezie zijn emoties die energie kosten en je het leven zuur maken. En zoals een rommelige kamer zichzelf niet zomaar opruimt, zo krijg je ook niet vanzelf een opgeruimd hoofd. Je zult zelf orde op zaken moeten stellen en actief aan de slag gaan. Bedenk wat je nodig hebt en wat niet. Wat geeft jou stress en waar je krijg je energie van?

Offline zijn

E-mails, sms’jes en televisie trekken continu de aandacht. Altijd online zijn, is niet goed voor ons brein. Maak elke dag tijd vrij waarin je niet naar je scherm gluurt. Vooral ’s avonds voor het slapen gaan is dat belangrijk. Zet twee uur voor bedtijd alle schermen uit en besteed de resterende tijd aan je familie, of lees een boek.

Beweeg iedere dag

Bedenk hoe je zelf meer beweging in je dag zou kunnen inplannen. Misschien kun je met de bus naar je werk gaan en een of twee haltes voor je bestemming uitstappen, om het laatste eindje te lopen. Of misschien kun je tijdens je lunchpauze een blokje om lopen. Misschien kun je vaker in de tuin werken. Het is helemaal niet nodig om te zwoegen en te zweten in de sportschool.

Je mag genieten

Veel mensen verbieden zichzelf zoete lekkernijen: ‘O, ik zou dit eigenlijk niet moeten eten, maar…’ Gun jezelf liever een gezonde hoeveelheid lekkere dingen en geniet er dan ook van.

Lees ook eens mijn blog over waarom genieten zo belangrijk is.

Wat ga jij vanaf morgen zelf doen om wat meer Lagom toe te passen in je leven?

Find your balance, energy & happiness the natural way.

Wat ga jij vanaf morgen zelf doen om wat meer Lagom toe te passen in je leven?

Pura Potenza

Locatie

 

St Luciastraat 28,  Weert

Maak een afspraak

 

Neem contact op

Openingstijden

 

Op afspraak

Op zoek naar meer rust en energie? 

In mijn GRATIS e-book lees je precies hoe je dat voor elkaar krijgt.

zelfzorg is geen egoïsme