Hoe acceptatie je helpt om rust en energie te krijgen.

Steek geen energie in dingen die je niet kunt veranderen.

Ik ben herstellende van corona en iedere dag wandel ik een rondje met rustig lopen en snel lopen, om mijn hartslag weer onder controle te krijgen.

Een dezer dagen lukte dat voor geen meter. Ik liep nog langzamer als een slak en toch bleef mijn hartslag veel te hoog. Ik baalde! Het ging zo goed de laatste dagen, waarom nu dan niet? Ik bleef maar op mijn hartslagmeter kijken en zag dat hoge getal niet dalen.

Tot ik me besefte dat ik door dit gedrag mijn stressniveau liet stijgen. Waarom zou ik het niet accepteren dat het vandaag gewoon zo was? Ik had de dag ervoor meer en zwaardere oefeningen bij de fysio- en ergotherapie gekregen. Best logisch dat mijn lichaam daaraan moet wennen en erop reageert.

Betekent acceptatie dan ook dat je het leuk vindt? Nee, natuurlijk niet. Ik kan me er druk om maken, maar dan ben ik energie aan het steken in iets wat ik niet kan veranderen. Daar heb ik alleen mezelf maar mee. Want die energie kan ik beter gebruiken voor andere dingen.

Dus ik liet het los en wandelde rustig naar huis, genietend van het uitzicht en het zonnetje. En wat denk je? Yep! Mijn hartslag daalde.

Steek dus geen energie in dingen die je niet kunt veranderen. Je kunt alleen veranderen hoe je ermee omgaat. En dat geeft rust en je kunt je energie beter gebruiken voor dingen die je leuk vindt.

Rust, aandacht en loslaten

Gemoedsrust kun je niet afdwingen, maar het ontwikkelt zich stukje bij beetje als je mentaal-lichamelijke processen meer in balans komen, er bepaalde inzichten komen en als deze inzichten zich gaan verdiepen. Om een ontwikkeling in gang te zetten, is een katalysator nodig: AANDACHT. Je kunt het ook “gewaarwording van jezelf” noemen of de vaardigheid om je eigen gedachten, gevoelens, reacties en handelingen bewust op te merken. Wat de mens bij gemoedsrust in de weg staat, zijn automatische, onbewuste denk- en gedragspatronen. Om die te veranderen moet je zien dat ze er zijn.

Gemoedsrust betekent ook iets kunnen loslaten, de dingen laten zijn zoals ze nu eenmaal zijn. De volgende punten kunnen daarbij helpen:

  • Het is zoals het is. Als ik mezelf toesta dat te erkennen, kan ik het feit beter accepteren.
  • Erken wanneer het genoeg is en verdere argumentatie of verbetering niet meer nuttig is.
  • Soms is er gewoon geen oplossing voor een probleem en de dingen hoeven niet altijd perfect te zijn.
  • Accepteer dat je niemand kunt veranderen, ook al doe je nog zo je best.
  • Begrijp dat jezelf accepteren eerder tot een verandering zal leiden dan zelfkritiek.
  • Wat draag ik misschien al veel langer met me mee dan goed voor me is? Een overtuiging, een ergernis, een zelfbeeld…
  • Heb ik echt alles nodig? Zou ik me niet vaak vrijer voelen of meer ontspannen met minder dingen, activiteiten, verplichtingen…

Denk eens na over een situatie waarbij je een van bovenstaande tips kunt toepassen. En mocht je meerdere situaties hebben, voel je vrij om die ook op bovenstaande manier te bekijken.

Find your balance, energy & happiness the natural way.

Laat me eens weten bij welke situatie je een tip hebt toegepast en wat dat voor jou gedaan heeft. Dat kan door op deze tekst te klikken.

Pura Potenza

Locatie

 

St Luciastraat 28,  Weert

Maak een afspraak

 

Neem contact op

Openingstijden

 

Op afspraak

Op zoek naar meer rust en energie? 

In mijn GRATIS e-book lees je precies hoe je dat voor elkaar krijgt.

zelfzorg is geen egoïsme