Meditatie

Een geleide meditatie om los te laten

Mediteer en krijg weer rust en energie!

Ik ben gestrest nog voor de eerste stress er is, omdat ik denk aan de stress die komen gaat.

Je raakt al in de stress terwijl je nog niet eens in een problematische situatie zit, omdat je toestaat dat je gedachten zomaar doen wat ze willen.

Gedachten die je de vrije loop laat, bewegen zich vaak in de richting van problemen, werkelijke problemen. Maar vaak ook naar denkbeeldige, gevreesde problemen. Mark Twain, Amerikaans auteur en humorist verwoordde het treffend: Ik heb in mijn leven heel wat rampen beleefd. De meeste daarvan zijn nooit gebeurd.

Je kent het vast wel, ’s nachts liggen te piekeren over dingen die de volgende dag geen enkel probleem meer lijken te zijn. In je hoofd verschillende scenario’s voor een moeilijk gesprek steeds opnieuw afdraaien of argumenten verzamelen tegen aanvallen die in werkelijkheid helemaal niet volgen, omdat het gesprek heel anders verloopt dan je had gedacht.

Je gedachten draaien om de problemen, keren ze om en om, en in plaats van met een oplossing te komen, is je irritatie, je prop in je keel, de last op je schouders nog groter geworden. Op dit punt is het belangrijk dat je uit je eigen gedachtentrein stapt. Meditatie is hier een perfect hulpmiddel voor.

Stop maar, doe mij die meditatie!

Zie jij beren op de weg? Geef ze dan een knuffel. Dat kost je minder energie dan tegen ze vechten.

Herken je dat? Dat je je zorgen maakt en dat het dan helemaal niet gebeurt?

Toen Rusland binnenviel in Oekraine, heb ik een slapeloze nacht gehad. Waarom? Omdat mijn zoon bij Defensie werkt. Het onzekere (lees: geen controle hebben en loslaten) zorgt ervoor dat er vragen komen. Vragen zoals:

  • Wat nu als ze daar naartoe moeten?
  • Wat gaat er nu gebeuren?
  • Als het maar goed komt…
  • Als hij dan maar heelhuids thuis komt

Eigenlijk zie je al beren op de weg die er helemaal nog niet zijn. Ik denk dat iedere moeder (en misschien ook wel vader) zich hier wel in herkent. Zeker in situaties als de kinderen voor het eerst naar school gaan, of op stap of alleen op vakantie.

Je maakt je zorgen, haalt diverse doemscenario’s in je hoofd en uiteindelijk gebeurt dat allemaal niet en komen ze weer veilig thuis.

Heel menselijk dat dit gebeurt. Het is alleen de vraag hoe je met die zorgen omgaat. Blijf je erin hangen of kun je ze relativeren?

Als je erin blijft hangen ga je malen en piekeren, slaap je daardoor slecht en dat kost je energie.

Kun je het relativeren, dan geef je de emotie die erbij hoort een plekje en kun je het loslaten. Dat is veel minder vermoeiend.

Hoe zou het voor jou zijn als jij rust  hebt, zodat je je weer energiek voelt, niet de hele dag loopt te stressen, je weer beter slaapt en uitgerust wakker wordt, de pijn in je nek, rug of schouders minder wordt, en je humeur meestal weer opgeruimd is? 

Om je op weg te helpen heb ik een geleide meditatie om je te helpen bij het loslaten van beren op de weg die er niet zijn. Ik pas hem zelf ook vaak toe. Deze meditatie is waardevol en helpt snel.

Pura Potenza

Locatie

 

St Luciastraat 28,  Weert

Maak een afspraak

 

Neem contact op

Openingstijden

 

Op afspraak

Op zoek naar meer rust en energie? 

In mijn GRATIS e-book lees je precies hoe je dat voor elkaar krijgt.

zelfzorg is geen egoïsme