Betaal jij een hoge prijs voor jouw eigen energie?

En nee dan heb ik het niet over de energierekening, maar over hoeveel energie je zelf hebt. Heb je genoeg energie om te sprankelen, om de leuke dingen te doen waar je van geniet, om dingen voor jezelf te doen? Als je die energie niet hebt, lees dan zeker even verder…

Je zit op je werk in een grote kantoortuin of op een drukke afdeling. In ieder geval met veel mensen om je heen. Je hebt een taak die je voor het einde van de ochtend af moet hebben. Je gaat er eens goed voor zitten en begint er vol goede moed aan. Dan komt een collega met een vraag. Je luistert en helpt. Je pakt je eigen werk weer op. Dan hoor je ineens een gesprek tussen 2 collega’s over een klant/patiënt en je bent afgeleid. Je weet daar ook iets over en mengt je in het gesprek. Uiteindelijk ga je weer verder met het werk wat je aan het doen was. Je merkt dat je je minder goed kan concentreren en dat je moe begint te worden. Dan komt er een collega een praatje maken met de collega die tegenover je zit. Ze blijven een hele tijd kletsen en met een half oor luister je mee. Pfff…het wordt steeds lastiger om je te concentreren. Het lukt je om je taak af te hebben maar je voelt je doodop.

Je gaat naar huis en ploft op de bank. Je hoop dat er niemand belt of langskomt. Je wilt echt even met rust gelaten worden. Je denkt: “ik heb nu echt even tijd voor mezelf nodig”. Maar voor je het weet komen de kinderen thuis met 101 vragen en verhalen, je gaat boodschappen doen en eten maken. Die avond heb je op de planning staan om te gaan sporten, maar je bent zo moe dat je daar echt geen energie meer voor hebt, dus je belt af. Tenslotte lig je uitgeteld op de bank en vallen je ogen dicht. Je hoort je partner nog net zeggen: “nou dat is ook lekker gezellig…..”.

Herken je dit? Wat denk je dat er gebeurt als dit zo een lange tijd doorgaat? Juist, dan komen er nog meer klachten bij die vermoeidheid en uiteindelijk trek je het niet meer. Je valt uit. En dat is wel het laatste wat je wilt, want hoe moet het dan met het werk, het huishouden, wie zorgt er dan voor de kinderen?

Dus blijf je zo doorgaan of ga je over tot actie?

Actie? Wat voor actie dan? Daar heb ik helemaal geen energie en tijd voor….

Als jij dit zo door laat sudderen en geen actie onderneemt om tijd voor jezelf te creëren om te ontspannen en energie op te doen, dan steven je recht op een burn-out af. Je kunt nu zeggen: “bij mij is het nog niet zo erg”, maar alle herkenningspunten in bovenstaande tekst zijn seintjes dat het je teveel wordt. Laat het niet zover komen dat je straks thuis zit zonder energie, maar luister naar die seintjes en ga preventief aan de slag!

Mijn visie op genoeg energie hebben is heel simpel:

Ik vind dat je niet alleen kunt geven, maar ook moet nemen. En dat is niet egoïstisch. Sterker nog, ons lichaam geeft ons heel veel seintjes als je alleen maar voor een ander zorgt en niet voor jezelf. Als je leert om naar die seintjes te luisteren en er preventief mee aan de slag gaat, krijg je genoeg energie om, naast de zorg voor anderen, ook nog leuke dingen te doen. Dan zit je weer lekker in je vel. Is dit lastig? Ja soms wel, maar als ik het kan, kun jij het ook.

Is zorgen voor jezelf een productieve bezigheid?

Jazeker!
Stress of spanning is helemaal niet erg voor ons. Als we ook maar weer op tijd ontspannen. Je kunt het vergelijken met ademhalen. Je kunt niet alleen maar inademen, er is ook uitademing nodig.  Of vergelijk het met autorijden, je hebt een gaspedaal en een rem nodig.  En zo werkt het ook voor inspanning en ontspanning. Of voor een ander zorgen en jezelf zorgen natuurlijk.

Wat gebeurt er als je niet voor jezelf zorgt?

Als we steeds maar “aan” staan en veel cortisol aanmaken, dus alleen maar ons gaspedaal gebruiken, dan heeft dat gevolgen voor ons lichaam. Als we in een stress situatie komen dan gebeurt er van alles in ons lijf. Onze ademhaling gaat sneller, onze hartslag gaat omhoog, onze pupillen worden groter, er wordt cortisol en glucose aangemaakt en dit allemaal om in die vecht en vlucht modus te komen. Maar er worden ook een aantal functies in ons lichaam on hold gezet. Functies die niet zo belangrijk zijn bij het vechten en vluchten. Dit zijn o.a. de werking van ons immuunsysteem en onze spijsvertering. Die werken dan dus minder goed.

Je snapt misschien al wel dat dit een tijdelijke situatie moet zijn en dat na het gevaar alles weer in de normale stand terug hoort te komen. Want als je dat niet doet, dus als je niet op tijd ook weer je rem gebruikt, dan werken een aantal lichaamsfuncties te hard en anderen te weinig. En daardoor is er kans op allerlei kwalen en aandoeningen zoals vatbaarder zijn voor virussen en infecties, gewichtstoename, spierspanning (dat voel je als pijn in je nek, schouders en rug), hoofdpijn, stemmingswisselingen etc.

Vraag mijn GRATIS e-book ‘ is voor jezelf zorgen een productieve bezigheid?’ aan.

Hierin staan makkelijke en bruikbare tips om goed voor jezelf te zorgen zodat je weer gaat sprankelen en genoeg energie hebt om de leuke dingen te kunnen doen waar je zo van geniet.

Find your balance, energy & happiness the natural way.

alt=""

Vraag mijn GRATIS e-book ‘ is voor jezelf zorgen een productieve bezigheid?’ aan.

Pura Potenza

Locatie

 

St Luciastraat 28,  Weert

Maak een afspraak

 

Neem contact op

Openingstijden

 

Op afspraak

Op zoek naar meer rust en energie? 

In mijn GRATIS e-book lees je precies hoe je dat voor elkaar krijgt.

zelfzorg is geen egoïsme